28.09.2022. u 09:15

Rebeki su javili kako se njezin stariji sin Ezav zakleo da će ubiti brata Jakova jer je prevario oca za blagoslov koji je bio namijenjen njemu - prvijencu. Prenijela je tu vijest sinu Jakovu. Odlučila je poslati ga svome bratu Labanu u Haran. Izak blagoslivlja Jakova prije odlaska iz Beer Šebe i daje mu upute o ženidbi.

Nakon dugog hoda u blizini Harana zaustavio se kod studenca u polju. Studenac je služio za napajanje stada. Kad su do studenca stigli pastiri, počeo je Jakov razgovor s njima. Pitao ih je za svoga ujaka Labana. Predstavili su mu Labanovu kći Rahelu koja je pratile svoje ovce do studenca. Jakov je odmaknuo veliki kamen sa studenca pa su tako pristigli pastiri mogli napojiti ovce.

Jakov se primaknuo Raheli i poljubio je: "Jakov poljubi Rahelu, a onda briznu u plač" (Post 29,11). Zatim se predstavio njoj rekavši kako je on sin Rebekin. Rahela je otrčala kući javiti ocu Labanu kako je došao njegov nećak Jakov. Laban iziđe ususret Jakovu. Zagrlili su se i izljubili. Laban je bio presretan što je Jakov došao u njegov kraj. Jakov se zaljubio u stasitu i lijepu Rahelu. Obećao je Labanu kako će mu služiti sedam godina ako mu dopusti da se oženi Rahelom. Toliko je bio zaljubljen u Rahelu da mu se sedam godina činilo kao nekoliko dana.

Laban je prevario Jakova i umjesto mlađe kćeri Rahele dao mu je za ženu stariju kći Leu. Svoju prevaru obrazložio je time što je u njih običaj da se prvo udaje starija, a onda mlađa kći. Jakov je služio Labanu još sedam godina za Rahelu. Rahela nije mogla imati djece. Razljutila je Jakova kada je tražila od njega djecu. U ljutnji joj odgovori: "Zar sam ja namjesto Boga koji ti je uskratio plod utrobe?" (Post 30, 2).

Bog je uslišio Raheline molitve. Rodila je dva sina: Josipa i Benjamina. Rahela je umrla pri rađajući Benjamina. Sahranjena je na putu u Betlehem. Jakov joj je na grobu podignuo spomenik. (Post 35,16-29). Jakov je imao dvanaest sinova i jednu kći. Imena sinova su bila: Ruben, Šimun, Levi, Juda, Zebulun, Jiskar, Dan, Gad, Ašer, Naftali, Josip i Benjamin. A kćeri je bilo ime Dina (Post 34,1). 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?