Herc-iskrice

Jednakopravnost naroda ne smije se derogirati, a “građansko” Sarajevo nastoji to – nogirati!

Frano Vukoja
21.05.2018.
u 08:00

Nikola Tesla kazao je: - Kad bi se mržnja mogla pretvoriti u električnu energiju, osvijetlila bi čitavu Zemlju! - No, kako je to još uvijek tehnički nemoguće, mržnja pokušava Zemlju prekriti mrakom. No, ipak se dovoljno toga na Zemlji vidi zahvaljujući Providnosti. Mnogi pokušavaju svrgnuti je s pijedestala, a Providnost im uvijek doskoči i svijetu otvori oči, a o čemu povijest od početka čovječanstva svjedoči. Povijest kaže da su Rim od upada Gala svojim gakanjem spasile guske koje su kasnije najvjerojatnije završile na znanim rimskim gozbama. No, ostala su guščja pera koja su zapisala ono najvažnije. Rimljani su bili uvjereni da su potpuni gospodari Zemlje, ali njihov imperij propao je jer ničija sila nije dovijeka. Čovjeku na znanje i ravnanje.

Unatoč tomu, i u trećem tisućljeću na svijetu ima onih koji se igraju s velikom zemaljskom kuglom kao osnovci malim školskim globusom. Pa često ispadnu komični kao Mujo, koji je mjesto pod suncem našao u jednom gradiću na sjeveru Norveške. Nazvao je starog jarana Hasu, ovaj ga upita gdje se nalazi taj norveški gradić, a Mujo priupita:

- Ima li tvoj sin još onaj globus što sam mu ga ja darovao za deseti rođendan?

- Ima, ima i puno mu valja u školi – odgovori Haso.

- E, pogledaj taj globus, ja sam ti odmah ispod gornjeg “šarafa” – pojasni mu Mujo.

Područje BiH proživljavalo je sve i svašta kroz povijest, učilo se na vlastitim greškama, a trenutačno stanje duha i uma govori da se najviše toga zaboravilo. O pogubnosti zaborava pisao je Milan Kundera u svom romanu Knjiga smijeha i zaborava. Bilo bi i više nego smiješno da nije tako (o)tužno.

Puno toga što se negativnog događa u svijetu još se negativnije odrazi u BiH. Tako se dogodilo s nesretnim izbjeglicama i s nespretnim načinom koordiniranja s vrha na niže razine vlasti, zajamčenih Ustavom i zakonima. Pa u priopćenju Predsjedništva ŽO-a HDZ-a HNŽ-a i Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a Mostara o slučaju upućivanja ilegalnih imigranata iz Sarajeva u Mostar stoji da bi se moglo raditi o smišljenom scenariju za destabilizaciju toga područja. Iz aviona se vidi kako “građansko” Sarajevo nastoji “otkantati” županije, njihove ustavne i zakonske nadležnosti. A pogotovo stvarnu konstitutivnost bh. Hrvata. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je BiH politička zajednica triju naroda i da se taj ustavni temelj ne smije derogirati, dok pripadnici “građanskog” Sarajeva javno pokušavaju taj temelj negirati i nogirati. Čim netko iz Zagreba zucne o konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, “građansko” Sarajevo optuži ga za miješanje u unutarnje stvari daytonske BiH, a država Hrvatska potpisnica je Daytonskoga sporazuma i ima ustavnu ulogu štititi Hrvate izvan RH. A kad Erdoğan bilo što kaže, tu za većinu političkog Sarajeva nema ništa ni sporno ni storno. I sad bi takva neeuropska BiH trebala u Europu za svojim sve brojnijim građanima.

Znanstvenici s Oxforda proglasili su pet najduhovitijih viceva svih vremena, a među njima nalazi se jedan koji nekako podsjeća na političku zbiljnost u BiH. Vic pod naslovom Duh i idiot govori o tri prijatelja koja su zaglavila na pustom otoku. No, nađu magičnu lampu s duhom koji svakom od njih trojice obeća ispuniti po jednu želju. Prvi poželi da ga vrati kući, drugi poželi isto, a treći reče:

- Usamljen sam, želio bih da se moji prijatelji vrate na otok!

Tri konstitutivna naroda aksiom su BiH, a o aksiomima se ne raspravlja. “Građanska” opcija političkog Sarajeva taj aksiom zamjenjuju svojom teorijom baziranoj na brojčanoj prevazi jednog naroda. I od vage pravde traže isto. Za “građansku” BiH najžešći borci trn u oku su Hercegovci. Negativni stereotip o Hercegovcima u Lijepoj našoj ispuhnuo je, a nepodnošljivo lako napuhao se u sarajevskoj “građanskoj” politikantskoj strukturi. Pitali su jednoga hercegovačkog Hrvata:

- Smeta li vama Hercegovcima taj ANIMOZITET?

- Smeta nam jako jer je na hrvatskom jeziku pravilnije reći ANIMOZNOST – pojasni im Ero s ovoga svijeta.

Komentara 1

Avatar Booyakasha
Booyakasha
16:52 22.05.2018.

Konstitutivni narodi - izmišljen i ustavno nepostojeći termin "Dakle, Ustav BiH ima svoju službenu verziju isključivo na engleskom jeziku jer ne postoji službeni prijevod. Ako pogledamo čuvenu alineju 10 Preambule Ustava BiH, u kojoj se navodno pominje taj termin »konstitutivni« vidjećemo sljedeće: Vidljivo je kako službena verzija Ustava BiH, na engleskom jeziku, sa internet stranice OHR-a ne sadrži termin »konstitutivni« (eng. constitutive) već termin »konstituENtni« (eng. constituent) što ima potpuno različito jezičko, a posebno pravno značenje. Riječ »constituent« je latinskog porijekla i znači: sastojak ili dio cjeline. Sad se postavlja veoma jasno pitanje: kako to da političke elite 22 godine koriste pogrešan termin »konstitutivni« i čak ga u svojoj upotrebi nadograđuju sa idejom »jednakopravnosti konstitutivnih naroda« koja zapravo u civiliziranom svijetu ne postoji? " Posto ne smijem da postavljam linkove, portazite tekst od 09.03.2018. / 19:53h BiH - Slaven Kovačević

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije