Još se nije stišala buka od bučne objave Pandorinih spisa i rušenja Facebooka

15.10.2021. u 12:40

Pandorini spisi (kolekcija od 12 milijuna dokumenata), što ih je nedavno objavila međunarodna udruga novinara, na svoj su način pokazali kako živimo u svijetu pohlepe svih vrsta, što se sve radi ispod žita te izazvali potrese u offshore kompanijama i poreznim oazama. Hoće li opet biti po onoj “Tresla se gora, rodio se miš”? Iz Pandorinih spisa izišla su mnoga (ne)djela na vidjela. Pandorini spisi pokazali su kako protiv uvaženih političara i drugih moćnika globalisti vode informacijski i hibridni rat. Ponovno se pokazalo da ono što je dopušteno Jupiteru nije i volu. Nekima je dopušteno izbjegavanje plaćanja poreza u vlastitoj zemlji u korist vlastitog džepa, a na štetu državnog budžeta. Iskorjenjivanjem bogaćenja povlaštenih pojedinaca moglo bi se u velikoj mjeri iskorijeniti siromaštvo mnoštva.

Kolekciju od 12 milijuna dokumenta međunarodna udruga novinara nazvala je po Pandori, vlasnici famozne kutije iz grčke mitologije. Pandora je, prema grčkoj mitologiji, bila žena titana Epimeteja, Prometejeva brata, čovjeka koji je ljudima darovao vatru. Pandoru je po Zeusovoj zapovijedi stvorio Hefest kao kaznu upravo zato što je Prometej ljudima darovao vatru s Olimpa. Zeus je Pandori darovao kutiju (posudu ili škrinju), a ona ju je iz radoznalosti otvorila pa su iz te kutije (posude, škrinje) izišla sva zla i raširili se svijetom. Kad je Pandora tu kutiju zatvorila, ostala je samo varava nada. Izraz “Pandorina kutija” označava izvor raznih nepredvidljivih zala i nevolja, a znači i pogubni dar. Pandora je, prema grčkoj mitologiji, bila i prva smrtna žena i čest motiv umjetnika. Ne vjerujemo da će Pandorini spisi izazvati toliko zla koliko Pandorina kutija. No, na novovjekoj Pandorinoj kutiji barem malo odškrinut je poklopac.

Kad se na brdovitom Balkanu, a posebno u BiH, kaže kako bi nešto trebalo korjenito promijeniti, čuje se kako je to otvaranje Pandorine kutije. No, svijet je još više uzdrmao pad Facebooka! Šest sati 4. listopada svijet je bio gotovo umuknuo, došlo je do globalne agonije zbog pada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, tri temeljne komunikacijske platforme u svijetu, pa je njihov vlasnik Mark Zuckerberg bio primoran koristiti se konkurentskim Twitterom! Stao je dijelom i politički i ekonomski život jer se mnogi važni čimbenici oglašavaju preko Zuckerbergovih platformi. Mnogi i zarađuju zahvaljujući njima. Konkurentske platforme likovale su, ali ni one nisu posve sigurne u svijetu četvrte industrijske revolucije i digitalizacije svega i svačega, a tu su i virtualne valute. Sve bi bilo smiješno da nije i toliko opasno. Pa se čuju i novovjeke basne. Tako pauk zove muhu, a ona odgovara:

- Oprosti, nisam u mreži!

Jedan mladić zaljubio se u prijateljicu s Facebooka. Nikada djevojku nije vidio “uživo”, ali je odlučio s njom stupiti u brak. Kad se djevojka pojavila, nije ni nalikovala na profilnu fotografiju s Facebooka, a mladoženja se uhvati za glavu. Otac koji nije bio oduševljen komunikacijskim platformama mu odbrusi:

- Upri sad enter, budalo jedna!

No, sve je to lagana prehlada u odnosu na koronavirus i sve u vezi s njim. A u BiH tu je i virus “građanske” države, koji nastoji izbaciti bh. Hrvate iz vlasti vlastite domovine. Bosanski lonac sve više podsjeća na Pandorinu kutiju. Zvoca se otrovnim riječima, zvecka se oružjima, prijeti se ratom. Živimo u svijetu raznih ratova i novovjekih oblika ratovanja, od specijalnih, hibridnih i medijskih, odnosno informacijskih ratova, do cyber-ratovanja i drugih.

U Bosni i Hercegovini se sve češće govori i o onom “starinskom” ratu. Iako oni koji ga zazivaju dobro znaju da njihovi potencijalni ratnici više vole njemačke kanale od rovova koji im se nude u domovini. Jedna novinarka pitala je jednog političara smrdi li sve ovo na rat. No, poruke i preporuke iz HNS-a i HDZ-a BiH mirišu na mir, jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Imaju i formulu koja pomiruje odluke Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Nije se s ratom šaliti, ali Mujo se ipak našalio na tu temu. Haso čita novine i kaže Muji:

- Evo pišu da salo može zaustaviti metak!

- Onda ja nisam debeo, nego blindiran - zaključi Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?