Kako su Hrvatima u BiH DORH i Dora u subotu ugasili reflektore i ostavili ih iza scene

Stojan Lasić
22.02.2022. u 07:00

Sabor u Mostaru trebao je biti udarna vijest svih medija u regiji. Činilo se kako su se Hrvati u BiH konačno izborili za medijski prostor. A onda DORH gasi svjetla i u BiH... I Dora iste večeri bez pobjede ostavlja Marka Bošnjaka iz Rame

Trebala je te subote u medijskom prostoru dominirati samo jedna tema - izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru. Danima je najavljivan. Svi su iščekivali što će biti zaključci obespravljenog naroda. Unatoč tomu što je Sabor bio zatvoren za javnost, gotovo sve medijske kuće iz regije poslale su ekipe u Mostar. Još večer prije tehničari su u reportažnim vozilima uspostavljali vezu za javljanja uživo. Dramu je upotpunjavala činjenica da su izaslanici na Saboru u Kosači bili bez mogućnosti telefoniranja. U području bez signala novinari nisu mogli do svojih "izvora".

Činilo se kako su se Hrvati iz BiH nakon dugog vremena izborili za mogućnost promoviranja svoje istine "urbi et orbi". Koja se u njihovoj domovini uglavnom prešućuje, ismijava i pretvara u suprotnost. Bez mogućnosti odgovora jer 90 posto medija drži suprotna strana. Zato su predstavnici 13 hrvatskih stranaka iz BiH bili zadovoljni što su se te subote ugurali pod regionalne medijske reflektore. A onda (ne)očekivana prijelomna vijest. Uhićenje ministra Darka Horvata u Hrvatskoj preusmjerilo je fokus reflektora s Mostara na Zagreb. Odjednom su se otkazivala javljanja uživo s HNS-a, a urednici informativnih emisija umjesto prvu, vijest iz Mostara stavljali su kao drugu, treću... Neki nikako. Uhićenje pred kamerama važnih osoba, odnosno onih koje istražitelji obožavaju javno poniziti, postalo je prijelomna vijest. Ovaj put to je sada već bivši državni ministar Darko Horvat.

U takvu tajmingu DORH u drugi plan nije gurnuo samo priču o položaju bh. Hrvata, već i mnoge koje su se posljednjih dana događale u Hrvatskoj. Zato je premijer Andrej Plenković onako ljutito prokomentirao uhićenje Darka Horvata nabrajajući važne teme i uspjehe tog tjedna koji su bačeni u drugi plan. U tom pobrojavanju nije spomenuo Sabor u Mostaru, što je čudno, jer baš on prednjači u borbi za hrvatsku opstojnost u BiH. Možda zato što je naglašavao samo teme iz Hrvatske. I što je uhićenje ministra, jednako kao i Sabor u Mostaru, prebacilo na sporedni kolosijek i unutarhrvatske vlakove na kojima piše "ulazak u Schengen", "uvođenje eura", "obnova od potresa"'… Na koncu, da nije DORH-ove akcije, i ova kolumna u cijelosti bi bila posvećena zaključcima HNS-a, a ne popratnim pojavama koje su ih pratile.

A kakvi su ti zaključci, dio javnosti nije uspio ni čuti, a i od onih do kojih su informacije došle, odmah su frizirane, interpretirane na "odgovarajući" način. I umjesto da se saslušaju i ozbiljno analiziraju političke poruke Hrvata, odaslani su im unaprijed napisani odgovori. U kojima je mješavina optužbi i prijetnji uz poneku uvredu. Sedam je zaključaka HNS-a, a pozornost je dobio tek onaj posljednji u kojem se najavljuje politička i pravna borba za preustroj države BiH ako se Hrvatima kroz izbornu reformu ne omogući da biraju svoje legitimne predstavnike. Odmah ih se optužilo za reinkarnaciju Herceg Bosne, stvaranje trećeg entiteta, kopiranje Dodikovih metoda...

U reakcijama iz Sarajeva gotovo potpuno prešućeni su ostali zaključci u kojima se iskazuje spremnost na nastavak razgovora i postizanje dogovora o izbornoj reformi. Uostalom, dovoljno je pogledati samo kako počinju zaključci. Prvi: Ocjenjuje se da je pregovarački tim HNS-a dosljedno i odgovorno provodio prethodno utvrđeni pregovarački okvir... Drugi: HNS izražava žaljenje što uloženi napori u dosadašnjim pregovorima nisu uspješno okončani... Treći: HNS će se dosljedno zalagati za izvorna ustavna načela... Četvrti: Sve političke stavove kojima se zastupa blokiranje provođenja političkog sporazuma iz Mostara... HNS će smatrati ugrozom... Peti: HNS drži da neće biti ispunjeni formalno-pravni uvjeti za održavanje općih izbora 2022. sve dok se ne bude izmijenio postojeći Izborni zakon u BiH... Šesti: HNS posebno naglašava da Središnje izborno povjerenstvo nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH...

Sve to je u najvećem dijelu javnosti prešućeno, a iskoristio se sedmi zaključak da se Sabor pokaže kao pokušaj rušenja BiH, eskalacije krize i sličnih teza kojima se iz Sarajeva već godinama kontaminira mogućnost postizanja dogovora. Dogovora koji bi taj sedmi zaključak, zahtjev za preustroj države, učinio nepotrebnim.

Dramatičan političko-policijski subotnji dan smijenilo je blještavilo večeri. Nakon DORH-a, Dora. Na pozornici HRT-a koju su laseri učinili spektakularnom u slaboj konkurenciji pobijedila je Mia Dimšić. Neki misle da je pokraden mladi Hrvat iz Rame Marko Bošnjak. Bio je drugi s pjesmom "Moli za nas". Sunarodnjaci iz BiH te subote nisu imali sreće ni zbog DORH-a, ni na Dori. Preostalo im je da se uzdaju da će im "molitvu" jednom ipak uslišiti. U subotu je bio za to loš tajming.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije