herc-iskrice

Kolijevka zapadne civilizacije je na Balkanu, a neki Balkan guraju na suprotnu stranu!

frano vukoja
17.09.2018.
u 10:24

Previše je neprirodnog ponašanja prema prirodi pa, po prirodi stvari, priroda uzvraća udarac. A ima sve veći repertoar udaraca. Pa su uragan Florence i supertajfun na Filipinima rezultat neprirodnog ponašanja čovjeka koji bi trebao biti ukras prirode, a ne njezino ruglo. Čovjek bi se trebao ponašati prirodno da bi mu na Zemlji bilo zabavno. Mnogi na ovom bijelom svijetu donose tamne tonove, smetnuvši s uma da je čovjek Božje i prirodno biće, ali i društveno, kao i duhovno. Ljudi se na ovom zemaljskom svijetu ne ponašaju u skladu s tim činjenicama pa ne žive u skladnim odnosima.

Živimo u vremenu kad se puno toga obistinilo iz studije “Sukob civilizacija” Samuela P. Huntingtona. No, ovaj ugledni sociolog nije ni slutio da će nakon četvrt stoljeća doći do toga da će gotovo svaka civilizacija na Zemljinoj kugli doći u sukob sa samom sobom.

Umjesto civiliziranog dijaloga između civilizacija, imamo necivilizirano novačenje civila. Na svjetskoj političkoj sceni puno je umišljenih, a mišljenje o sebi im je za tri broja veće od mozga! Jezik im je prebrz, a misao prespora, uvijek prije reknu nego ispeku, govore tako brzo da čovjek koji ih sluša nakon svake njihove rečenice očekuje da će reći kako se treba posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

A tek na brdovitom Balkanu. Kolijevka zapadne, europske civilizacije je na Balkanu, a neki Balkan guraju na suprotnu stranu! Prema Klaiću, riječ europe na grčkom jeziku znači širokogledajući (eur – širok, opos – oko, vid). Prvotno je pojam Europa bio naziv za Grčku, a u grčkoj mitologiji Europa (Europe) bila je kći titanskog kralja Agenora, praoca Feničana. No, trenutačno je na Balkanu, kolijevci Europe, najmanje Europe. A BiH je posebna priča.

Kandidatura Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji računa na glasove Bošnjaka, šamar je duhu Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, ali i prst u oko jamcima tih sporazuma, čitavoj zapadnoj civilizaciji i spaljivanje Ustava BiH. Nova Komišićeva kandidatura poziv je za uzbunu svima onima koji žele dobro Bosni i Hercegovini, državi triju konstitutivnih naroda. To je jasno kao dan osim za političke slijepce, ne samo u BiH. Stoga je više nego potrebno mijenjati Izborni zakon, po kojem većinski Bošnjaci neće moći konstitutivnim Hrvatima birati političke predstavnike, odnosno postupiti prema odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. No, “građanske” bratije priznaju samo sud svoje partije. I partijaju u to ime. Iz Bruxellesa i Washingtona poručuju:

- Dogovorite se!

O presudi najvišeg sudskog tijela u državi nema se što dogovarati. No, unitarističke strukture u BiH vjeruju da mogu srušiti Newtonov, Arhimedov, Einsteinov zakon relativnosti, zakon spojenih posuda, sve Božje i prirodne zakone, a kamoli tamo nekakav ustavni zakon do kojeg drže kao Josip Broz koji je rekao onu čuvenu: “Ta nećemo se držati zakona kao pijan plota!”. Zaplotnjačka logika iz političkog Sarajeva, prepisana iz beogradske čaršije, na putu je srušiti BiH, koju doživljavaju malom Jugom iako znaju kako je ona velika završila s tugom.

Unatoč svemu, nadamo se da ipak poslije izbora neće doći do nemilih scena na bh. političkoj pozornici, da će prevladati razum i da se ipak ustrojiti održiva vlast unatoč neodrživosti Izbornog zakona te da će biti manje nezgodnih zgoda kao s Mujom i glasačkom kutijom. Jedan se građanin požali da je netko s trećeg kata bacio glasačku kutiju koja je pala njemu na glavu.

- A je li bilo išta u njoj? – upita ga susjed suprotne političke orijentacije.

- Nije – odgovori građanin pogođen glasačkom kutijom u glavu.

- A u kutiji? – priupita susjed.

Umjesto učinkovitog dijaloga, sve je više njih i u svijetu i u BiH koji govore sami sa sobom. Pa nas podsjeti na razgovor ugodni između Muje i Hase.

- Moja žena često govori sama sa sobom – reče Haso.

- I moja Fata govori sama sa sobom, ali to ne zna – kaže Mujo.

- Kako ne zna? – upita Haso.

- Misli da je ja slušam – objasni Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?