13.07.2020. u 09:36

Ljeto je, a korona ne odustaje. Čini se da COVID-19 voli sve što vole mladi, od tuluma i kafića do svatova i “diskaća”. A stariji mu nisu po volji. Među Facebook “provale” na račun koronavirusa spada i ova: “Korona ima više epizoda nego Esmeralda”! No, valja se nadati da neće biti repriza! Također se valja nadati da se najnoviji srbijanski scenarij neće režirati i u BiH. A da svega toga uistinu ne bi bilo, valjalo bi se pridržavati adekvatnih epidemioloških mjera. Čitamo kako u Americi organiziraju “koronatulume” i tko prvi “zaradi” COVID-19, dobije novčanu nagradu! Hoće li takva glupost nad glupostima stići i kod nas, nije pitanje SAD-a. Mnogo toga što ne valja na Zapadu stiglo je kod nas, a još više toga što na Zapadu valja, ovamo nije stiglo.
Virus “građanske” BiH također se ne da lako iskorijeniti iz BiH. Još se više ražestio jer je u Hrvatskoj HDZ pomeo SDP, a znaju da je Plenković, političar koji u Europi ima političku težinu, zagovornik jednakopravnosti Hrvata u BiH. I od svog dignutog nosa ne vide da je Plenković ujedno i najveći zagovornik puta BiH u EU. Ili se bh. unitaristima u “građanskom” odijelu i ne ide u Europu. Jer je za njih unitarna BiH – Amerika! Jer uzalud je žabi objašnjavati kako je more lijepo kada ona više uživa plivati u bari!
U “građanskom” Sarajevu čude se potopu SDP-a u Hrvatskoj, a i golubovi na Baš-čaršiji znaju da je ljevica u velikom padu gotovo posvuda u Europi. Socijaldemokracija sve više gubi svoj smisao, u Europi i svijetu pokazalo se da do “običnog” radnika, čovjeka, konzervativne stranke više drže. Ako Njemačkom, Francuskom, Austrijom, Češkom, Poljskom, Mađarskom i drugim europskim zemalja upravlja desnica, zašto bi Hrvatskom upravljala ljevica. BiH je u tom pogledu poseban slučaj zbog toga što nije riješeno nacionalno pitanje, posebno Hrvata.
Čim Hrvati spomenu četiri ili pet federalnih jedinica, unitaristi u “građanskom” ruhu “prevedu” to kao treći entitet. Kao mali Perica kad ga učiteljica propituje matematiku:
- Koliko je dva više dva? – upita učiteljica.
- Četiri – sračuna Perica.
- Sjedi, Perice, pet – reče učiteljica.
- Uh, znao sam – utvrdi Perica, hvatajući se za glavu.
Uporno inzistiranje na “građanskoj” BiH po mjeri jednog naroda udara po leđima svih građana. Što nas podsjeti na jedan od brojnih viceva na račun automobila znakovita imena - “Yugo”:
- Kako se zovu amortizeri u “Yuga”? – postavlja se pitanje.
- Putnici – glasi odgovor.
No, kao da su ovih vrućih dana barem malo zatoplili odnosi među vodećim strankama triju konstitutivnih naroda u BiH. Prošlotjedni razgovor Čovića, Izetbegovića i Dodika pokazao je da se može doći do rješenja koja odgovaraju trima stranama. Tri nacionalna lidera potvrdila su sporazum o izborima u Mostaru i dogovorili jasan put usvajanju proračuna. Iz “građanskog” miljea, po svom običaju, mrmljaju na sve što je na liniji jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda. Pa su otrovne strjelice uputili i prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja je usvojila izmjene Izbornog zakona, koje omogućuju lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina. E, kad bi se isto tako usvojile i izmjene Izbornog zakona BiH, koje bi jamčile bh. Hrvatima izbor svojih legitimnih predstavnika vlasti, onda bi BiH bila puno bliže Europi. No, ne lezi, vraže! Ostaje otvoreno pitanje nelegalnog izbora članova SIP-a, što prijeti izbacivanjem iz vlasti hrvatskih legitimnih predstavnika 2022. godine. Na rješavanju ovog problema vidjet će se tko želi BiH dobro, a tko je vodi u zemlju Nedođiju. U rješavanju toga pitanja i izmjena Izbornog zakona BiH puno se očekuje od autoriteta EU-a i SAD-a. BiH je dobila milijarde dolara i eura humanitarne pomoći, no više bi joj vrijedila učinkovitija diplomatska pomoć. Što nas podsjeti na slučaj s Mujom i humanitarnom pomoći. Mujo se požali Hasi kako mu je pri istovaru humanitarne pomoći jedan paket pao na glavu i da mu nije ostala ni čvoruga na glavi.
- Baš imaš tvrdu glavu – primijeti Haso.
- Ma, jok, nego sam imao ludu sreću, potrefilo “meko Ć” – objasni mu Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?