kolumna

Liječe neke svoje boljke pa im Balkan služi kao – balzam!

frano vukoja
31.07.2017.
u 09:09

Prolazi prevrući srpanj, za mnoge trpanj. Stiže kolovoz, a meteorolozi kažu da će i on voziti na istoj radnoj temperaturi. No, morat će valjda ipak malo “ohaniti” da bi ljudi konačno odahnuli. Osim toga na odmor, negdje na more, idu neki koji su žarili i palili na političkoj i ukupnoj javnoj sceni u BiH i oko nje. Pa će barem kod kuće odmoriti oni koji iz raznih razloga ne mogu odmarati na moru. Čuju se i ovakvi razgovori (ne)ugodni:

- Ideš li na more?

- Jok.

- A zašto?

Doktor mi zabranio slano!

Jer se čovjeku diže tlak od silne “tlake” s političke scene te drugih scena, ali i scenarija o budućem (ne)mogućem ustroju BiH. Dok je mnogima već postalo svejedno što će biti s njima i njihovom BiH. Oguglali su na sve. Pa i na Google. Mnogi ipak računaju da će se nekako dočepati mora iako im primanja jedva omogućuju preživljavanje na kopnu. Jedni čekaju neku lovu koja im je predviđena horoskopom, drugi onu iz fildžana, a trećima je koeficijent 1:7 da će ipak do osvježenja u pravom moru. Jer im je onog kopnenog mora problema preko glave.

Narodi i građani BiH očekuju barem neko osvježenje u političkom ozračju. Očekuju da će konačno zapuhati neki osvježavajući pasati koji će im pasati. No, opet zapušu neki stari vrući antipasati s Urala i Bospora. BiH se sprema u EU, ali neki malu YU još uvijek okreću prema RU i TU. Rusija i Turska, umjesto da se pozabave svojim unutarnjim problemima, više se bave stvaranju onih vanjskih. Svoje unutarnje boljke pokušaju liječiti vanjskom upotrebom. Pa im Balkan služi kao balzam. Opet slušamo od nekih političkih “autoriteta” kako bi treći entitet za Hrvate u BiH bio poguban. Hrvati mogu samo zamisliti kako je teško jadnim Srbima i Bošnjacima koji imaju entitete u kojima su golema većina. Nevjerojatno je kako oni koji tvrde da bi hrvatski entitet bio poguban za Hrvate ne pokušavaju ništa da bh. Srbe i Bošnjake nekako izvuku iz njihovih entiteta i tako ih spase kao što spašavaju bh. Hrvate od svoga entiteta. Kažu kako bh. Hrvati ne mogu imati svoj entitet jer nemaju teritorijalni kontinuitet, a nemaju pojma da ni ova dva postojeća entiteta nemaju teritorijalnog kontinuiteta. Kao da Brčko Distrikt ne postoji. A upravo diskontinuitet teritorija triju entiteta jamčio bi bh. kontinuitet. No, neki koji se kunu u povijesni i teritorijalni kontinuitet BiH i dalje kontinuirano ustrajavaju na nemogućem rješenju. Pa se trojica meškolje na bh. dvosjedu. Što podsjeća na duhoviti oglas u medijima: “Prodajem dvosjed na nerasklapanje!”

Tri etniciteta u dva entiteta po američkom (daytonskom) modelu ne uklapaju se u Europu. Ili je jedan etnicitet višak ili manjka jedan entitet. Oni koji zagovaraju dva građanska entiteta zapravo rade na eliminiranju jednog etniciteta. Sve je jasno kao dan. Koji vodi u dugu mračnu bh. noć. Dva entiteta za tri naroda opasnost su i za BiH i za Europu. Pa sve sliče na nezgodnu, zgodu kad su dva lava koja su pobjegla iz zoološkog vrta došla na morsku plažu. Tamo nisu zatekli nikoga, a jedan lav reče drugom:

- Što je ovo, špica sezone, a nigdje žive duše!

I tako dok se mnogi odgovorni neodgovorno okreću na istok ili na jugoistok, BiH zaostaju za Zapadom. Pa joj na rep lako staju Rusija i Turska. Morat će požuriti kako joj ne bi došli za vrat. Buridanov magarac krepao je jer je bio u dilemi, nije se mogao odlučiti između dva plasta sijena, a u BiH bio bi u “trilemi”– između tri plasta sijena, Europe, Rusije i Turske.

BiH se našla između brojnih groza i ugroza, a sve što nije Europa za nju je tropa. Krajnje je vrijeme da svi u BiH to shvate i ubace u petu brzinu. Razgovaraju Rus, Amerikanac i Mujo na temu brzine. Rus reče kako su ruski znanstvenici na putu da stvore tako brzu raketu koja će dostići polovinu brzine svjetlosti. Amerikanac uzvrati i reče kako će američki znanstvenici proizvesti projektil koji će postizati brzinu sasvim blizu one same brzine svjetlosti, a Mujo uzvrati:

- Nije to ništa, moj jaran Haso brži je od svjetlosti. Radi do tri, a već u jedan sat dođe kući!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?