Herc-iskrice

Majstori političke kuhinje na zapadnom Balkanu guraju bosanski lonac na istočnu stranu

Frano Vukoja
27.11.2017.
u 07:00

Prije tri dana, na “Crni petak”, prodavalo se sve i svašta po velikom sniženju cijena. Iako su neke robe bile bagatelno jeftine, mnogi su protekloga “Crnog petka” ipak upali u crveno i čeka ih žuta minuta kad sve stigne na naplatu. Na “Crni petak”, osim robe, prodavalo se još puno toga - čast i domovini, priče za malu djecu i bajke za odrasle, finte, fore i fazone, prodavalo se maglu, štošta toga umjesto bubrega i sličnoga. Nakon “Crnog petka” stigla je subota, 25. studenoga. Jedni u Bosni i Hercegovini slavili su Dan državnosti BiH, koji pada na dan prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a (1943. godine u Mrkonjić Gradu), a već dugo u Republici Srpskoj ZAVNOBiH je zapravo DAVNOBiH. Od 25. studenoga puno im više znači 21. studenoga, spomen na dan parafiranja Daytonskog sporazuma jer su tada dobili svoj entitet koji je i republika i srpska. Dodatno je Dan državnosti BiH ispolitiziran, tradicionalni prijam za diplomatski zbor te uzvanike iz javnog i političkog života, koji su do sada zajedno organizirali hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH, ovoga puta održan je u organizaciji jednog člana, onog bošnjačkoga. Umjesto dogovora o terminu održavanja prijma koji bi odgovarao obojici članova Predsjedništva, bošnjački član odlučio je samostalno odrediti termin i uputiti pozivnice. Na znanje i ravnanje! Ili sravnjivanje BiH.

Presuda starom Mladiću donijela je nove podjele na relaciji Sarajevo - Banja Luka pa je Mostaru ostalo da ih ujedini na europskom putu. No s Danom državnosti stigla je nova gusta magla koja otežava taj europski put. Već dugo pobrkani su lončići na brdovitom i hirovitom Balkanu pa se bosanski lonac našao u posebno delikatnom stanju. Jer majstori političke kuhinje na zapadnom Balkanu guraju bosanski lonac na istočnu stranu. Jedni su službeno okrenuti prema zapadu, a natraške kreću na istočnu stranu, drugi također gledaju na zapadnu stranu, a natraške glavinjaju prema jugoistoku, dok treći idu u smjeru svog zapadnog pogleda. Američki predsjednik Donald Trump pisao je Draganu Čoviću: “Čekamo Bosnu i Hercegovinu u NATO-u, imate podršku Amerike!” No, što Putin piše Miloradu Dodiku, a Erdoğan Bakiru Izetbegoviću, pitanje je SAD. Na Zapadu vjeruju da u tim pismima kratko piše: “Ne volim te više”.

Pa su iza zatvorenih vrata s predstavnicima administracija Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije započeli razgovori s vodećim političkim strankama FBiH oko izmjena Izbornog zakona jer su međunarodni dužnosnici svjesni toga da bi Bosna i Hercegovina mogla zapasti u najtežu krizu nakon rata. Predstavnici uglednih i moćnih institucija saslušali su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH, što su ih dostavili predstavnici političkih stranaka u FBiH. HDZ-ov prijedlog jedini odgovara suštini presude Ustavnog suda, dok prijedlozi SDA, SDP-a i DF-a imaju identično stajalište - onemogućavanje Hrvatima da sami izaberu svoje legitimne predstavnike u vlasti. S takvom se logikom ne ide u Europu, a Zapad kao da optužuje i one koji žele europsku BiH.

Sve pomalo podsjeća na razgovor neugodni u sibirskom kazamatu u vrijeme sovjeta. Jedan robijaš se požali:

- Ja sam stalno kasnio jer mi je sat išao unatrag. Osudili su me za rušenje sovjetskog gospodarstva.

Drugi robijaš reče:

- Moj sat je išao unatrag pa sam na posao dolazio ranije od svih. Osudili su me zbog pripremanje kontrarevolucije.

Javi se treći robijaš:

- Ja sam imao točan švicarski sat i dolazio navrijeme na posao. Osudili su me za špijunažu sa Zapadom.

Jedni se u BiH još uvijek uzdaju u majku Rusiju, drugi u majku Tursku, a treći vjeruju u tetu Europu i Ujaka Sama preko Velike bare. Puno toga u vezi s tim podsjeti na razgovor između Francuza, Nijemca i Muje. Nijemac reče:

- Ja imam suprugu i ljubavnicu, a volim suprugu.

- Ja imam suprugu i ljubavnicu, a volim ljubavnicu - kaže Francuz.

Javi se i Mujo:

- Ja imam i suprugu i ljubavnicu, a volim samo majku! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?