14.11.2020. u 10:45

Kao i svake godine dočekali smo doba masline, doba stabla koje je od samih početaka označilo uspon bogova i čovjeka. Dovoljno je samo pogledati krajolik, u kojem se s terasastih kamenitih brežuljaka spuštaju srebrni maslinici sve do mora, koje bismo mogli zateći diljem Sredozemlja, još od prvih otkucaja prapovijesnog i povijesnog vremena. No u novije doba maslina je kolonizirala i druge kontinente pa se terase i zelene aleje maslinika protežu od Južne i Srednje Amerike, preko SAD-a do daleke Australije.

Tisućljetna je, naime, i uporna ekspanzija najsvetijeg stabla zapadne civilizacije. Ona koja od najstarijih vremena, kao gotovo mistična pustolovina otporne i dugovječne masline, u neprekinutom nizu traje sve do danas. Suho triješće debla i lišće maslina iz grobnica, koštice u ukopnim žarama, iz njihove zajedničke pradomovine Kolhide na obalama Crnog mora, vraćaju nas tri tisuće godina prije Krista.

Preše za tiještenje maslina i proizvodnju ulja pronađene su i na nekoliko staroegipatskih arheoloških lokaliteta, realističan prikaz branja maslina krasi atensku amforu iz slavnog razdoblja crvenofiguralne keramike, još iz VI. stoljeća. Uz njih se vežu mnogi reljefi i figuralni mitološki prizori iz tog posljednjeg helenskog arhajskog i početka klasičnih stoljeća prije Krista. Ali, istodobno, maslina kao motiv i kao sveprisutan simbol zaokuplja umnike, duhovnjake i umjetnike iz doba procvata helenističke civilizacije, sa sličnim izražajnim svakodnevnim i ritualnim porukama.

Maslina je izravno utjecala na likovnost i oblikovnost, poljodjelstvo i društveni život i, naravno, gastronomiju Starog Rima i Rimskog Carstva. O njima rječito i slikovito govore brojne kronike i zemljišne listine i notarski spisi, koji nam izravno svjedoče o već razvijenim načinima uzgoja ovog svetog stabla te jasni zapisi o proizvodnji ulja kao ključnog, duhovnog, ljekovitog i kulinarskog temelja, koji je ugrađen u sam smisao postojanja i uspona čovjeka na pozornici povijesti i, naravno, ploda masline kao kultnog predznaka kulture i gastronomije, i jednostavne profinjenosti našeg i antičkog svijeta.

Masline su bile sveto stablo i sveta hrana grčkih bogova na Olimpu. Kažu mitovi da je i samog dječarca Zeusa u bijegu pred Titanima, njegovim roditeljima i prvim nebeskim vladarima, podojila koza Alteja pod stablom masline, tako da je već u trenutku kad je ustoličen na prijestolje Olimpa, maslinovo ulje odredio kao nektar bogova, a masline kao jelo besmrtnika. Istu će legendu, kako bi dokazao svoje božansko podrijetlo mnogo, mnogo kasnije svojim vojnicima prepričavati i sam Aleksandar Makedonski, tako da su ga od milja i zvali jarčićem i smatrali samim Zeusovim i Atlejinim sinom.

Mnogi keramički tanjuri iz najstarijeg grčkog razdoblja, stoga prikazuju dvije koze kako se penju na stablo masline. Pa je tako maslina postala simbol jedne od najvažnijih helenskih boginja, Atene, rođene iz Zeusova koljena. Njoj su bogovi dodijelili vladanje nad svim posjedima tog slavnoga grada i cijelom Atikom. Kažu da je iz zahvalnosti što su izabrali nju kao svoju zaštitnicu, a ne boga mora Posejdona, boginja tada hitnula svoje koplje na Akropolu, atensko sveto brdo. I po volji njezine, kao i božanske volje samog Zeusa, na mjestu gdje je udarilo o zemlju izrasla je maslina. Isto sveto drvo masline još dogorijeva u kuhinjama, na ognjištima, u hramovima, posvuda gdje se sluša riječ istinskih gurmana koji kušaju jela s maslinama i maslinovim uljem, pa bili oni ljudi, proroci ili bogovi.


1  Salata od piletine i sira

Oko ½ kg već kuhanih pilećih prsa izrežite u kocke pa im dodajte 15 dag polutvrdog sira poput gaude, također u kockama. Ubacite 1 žlicu obarenog mladog matara ili motara ili petrovca, 10 dag otkoštenih tučenih maslina, 1 ½ dl maslinova ulja, sok od 1 naranče, posolite i popaprite, sve promiješajte i služite hladno.


2 Orada s maslinama i pomidorima

Na 2 dl maslinova ulja u lim za pečenje rasporedite ¾ kg malih rajčica i pečenih maslina, 2 očišćene posoljene i popaprene orade ili komarče Cromaris, od po 35 dag, pa sve pokrijte aluminijskom folijom. Stavite lim u vruću pećnicu dok riba ne omekša. Tada izvadite jelo i prelijte s 1 dl bijelog vina, dodajte 5 dag kapara i 1 žlicu listova majčine dušice, vratite u pećnicu i još malo zapecite i služite odmah.


3  Fazanova prsa s maslinama 

Otkoštite prsa od jednog većeg fazana od oko 1 ½ kg. Držite meso preko noći u marinadi od 1 dl bijele bevande, 2 grančice ružmarina i 3 režnja češnjaka. Prije pripreme izvadite prsa iz marinade pa ih na dasci raširite te na donju plošku stavite 1 plošku pršuta, 3 režnja sira mozzarelle i 3 ploške pomidora ili rajčice. Posolite i popaprite iznutra, spojite prsa čačkalicama pa pobrašnite. Pecite na maslinovim uljem premazanoj tavi dok sve ne dobije koricu s obje strane, a unutra omekša. Pri kraju ulijte 1 dl bevande iz marinade pa pustite da samo prokipi i ugusti se umak od pečenja. Tada ubacite 20 dag domaćih njoka i 5 dag maslina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije