Mulj će se nekako povući, ali muljaža se ne bi smjela izvući ni pod koju cijenu

26.05.2014. u 10:22

Hoće li bujice srušiti i one brane koje brane jednima da budu ravnopravni s drugima?

Pokazuje se da je solidarnost sol čovjeka i društva. Iz velikih poplava isplivala je još veća ljubav čovjeka prema bratu čovjeku, poplavama rijeka usprotivila se poplava emocija. Rijeke ljubavi i solidarnosti iz jadranskog sliva, iz Hercegovine, potekle su prema Bosni, Savi. Mnogi se čudom čude da je Hrvat u svojoj kući udomio Bošnjaka ili Srbina čija je kuća pod vodom, ili obratno, da Srbin iz Republike Srpske zahvaljuje Federaciji, da hrvatski specijalac spašava ljude u Obrenovcu, da se po najkatoličkijim župama u Hercegovini skuplja pomoć za ljude druge vjere. Ne treba se nitko tome čuditi, pa kakav je to vjernik koji ne drži do postulata svoje vjere o bližnjemu svomu. Ma, sve je kristalno jasno, običan čovjek priteći će u pomoć bratu čovjeku, problem su politički mulj i druge muljaže koje su preplavile ove prostore puno prije izljeva podivljalih rijeka i provale srdžbe prirode. Umjesto brana i nasipa protiv poplava, građene su neke utvrde iz kojih je poput poplava provalila zavojevačka agresija, razlila se mržnja pa čovjek čovjeku postane vuk. Te utvrde povijesni vihor pomeo je, ali njihove aveti još lutaju i plutaju ovim prostranstvima pa slušamo sve grlatija lamentiranja jugonostalgičara: Ko nas zavadi?! I to baš od onih koji su zavadili sve oko sebe pa i sebe sa sobom. Jugonostalgičarske babe narikače pozivaju u stare okove, iz kojih više ne bi bilo spasa ni pred poplavama.     

Hoće li bujice srušiti i one brane koje brane jednima da budu ravnopravni s drugima, hoće li blaga solidarnost što je isplivala iz podivljalih vode razvedriti tmurno nebo iznad ovih prostora, mulj pretvoriti u plodno tlo za sve koji bi tu ravnopravno živjeli. Postavljaju se brojna pitanja. Ima li smisla da se za tri brata gradi dvokatnica, po kat za dvojicu, a da treći u poplavljenom podrumu čami čekajući? Pa zar se tom trećemu ne može izgraditi barem potkrovlje, majka mu stara?!

Internet je preplavljen snimljenim tužnim prizorima s poplavljenih područja, od koji naviru suze na oči svima koji imaju dušu. No, neuništivi duh čovjeka i u najtužnijim trenucima nađe onu kristalnu kocku vedrine, onaj splav koji mu služi da ne potone, pa su se na internetu pojavili i snimke što razgale dušu, izvuku široki osmijeh na lice. Jer humor je čuvar razuma, da bi se ostalo pri pameti, da srce i mozak ne potonu, humor je tu da napravi reda u kaosu. Od toga je nastao i tomu služi. Netko će reći da ljudima nije do šale, a možda im je pomoć vedrog duha u najtmurnijim trenucima važna koliko i svaka druga. Ljudi koji su ostali bez igdje ičega nasmiješit će ona zgoda kad se prerušeni unuk predstavio baki kao član komisije za popis šteta od poplava. Takav je život, hrpa meda i žita. Bili su rekli da će Halida Bešlića pozvati na informativni razgovor ako Miljacka mostove odnese, a Halid je sa smiješkom dobre volje udomio velik broj onih koji su se našli u nevolji.

Kad se mutne vode ipak povuku, valjat će zasukati rukave, a vidjet ćemo tko nam je doista prijatelj. Mnogi su bogati rekli da su prijatelji BiH, a jesu li, vidjet ćemo. Možda im treba poručiti da nitko nije postao siromašan dajući drugima! Kad padneš niz stepenice, ustani, digni glavu i reci: Kako sam brzo sišao! Tako nekako kažu optimisti, u tako nešto svakako valja uvjeriti mnoge.

Neki previše toga uzimaju iz državnih jasala i ne samo njih, valja ih u tome spriječiti i pomoći ljudima koji su izgubili stada, mnogi i sve drugo. Da ne bude kao u razgovoru (ne)ugodnom između muža i supruge:

- Ženo, opet mi je sin uzimao lovu iz džepa.

- Otkud znaš da je baš on, a možda sam ja – usprotivi se supruga.

- On, on, znam sigurno, on ipak koju marku ostavi – objasni joj muž.

Ovih dana aktualiziraju se riječi slikara Pabla Picassa koji je slikovito rekao: “Volio bih živjeti kao siromašan čovjek s puno novca!” Da živi skromno i da može više pomoći. No, neki love u mutnom i dodatno zamućuju mulj od poplava. Nadamo se da takvi neće preplaviti i da će na površinu isplivati oni drugi. A valja požuriti, jer ne daje najviše onaj koji daje puno, nego onaj koji daje – odmah! Mulj će se ipak povući, ali muljaže se ne bi smjele izvući!    

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?