29.07.2022. u 14:53

Nacrt odluka Christiana Schmidta o nametanju dijela odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, a odnose se na način popunjavanja Doma naroda FBiH, procurio je u javnost te izazvao nevjerojatnu reakciju bošnjačkih stranaka, njihovih medijskih telala, sitnih političkih vazala i krupnih lobista po svijetu. Po tim (neslužbenim) odlukama Bošnjaci ne bi mogli izabrati dovoljan broj Hrvata (osam) u Hrvatski klub Doma naroda FBiH i tako potpuno izbaciti bh. Hrvate iz federalne vlasti, a posljedično i državne. Riječ je o dijelu odluka Ustavnog suda BiH, ali, ne lezi, vraže! Bošnjačke stranke te njihovi politikantski i medijski adlatusi krenuli su u talambase, silne prosvjede, prijetnje svima koji se ne slažu s njima. Udaraju k'o Maksim po diviziji. Nepodnošljiva je lakoća uvreda u smjeru neistomišljenika pa se predsjednike država članica EU-a i NATO-a naziva fašistima. Te su govorili kako Schmidt vraća BiH u srednji vijek, a prije će biti da najgorljiviji politički predstavnici "građanske" opcije vide BiH u robovlasničkom društvu u kojem bi Hrvati bili robovi. Bošnjački unitaristi prijete i ratom po onoj: Građanska BiH ili građanski rat! A čulo se od takvih da je na djelu europski antiislamizam (umjesto antisemitizma)! Ljute se ako netko njihovo djelovanje usporedi s Miloševićevom jogurt revolucijom.

"Građansko" ruho postalo je još prozirnije, "građanski" car je gol i iz dana u dan postiže novi autogol. Pa smo tako čuli da svi bh. Hrvati mogu stati u dva vagona, što nas podsjeća na grozne kadrove iz filmova o temi nacističkog terora. Onda je Bakirovo prebrojavanje izazvalo dodatno preznojavanje. U Europi je čitav niz država s manjim brojem stanovnika nego što u BiH ima Hrvata, a neke spadaju među one s najvišim životnim standardom. Govore kako BiH treba urediti kao i sve ostale države u Europi. Bh. Hrvati nemaju ništa protiv da se BiH uredi kao Belgija ili Švicarska na primjer. Španjolci ne biraju političke predstavnike Kataloncima i Baskima, ni Francuzi Korzikancima, ni Talijani u Južnom Tirolu onima germanskog podrijetla. Neka bošnjački unitaristi lijepo na svoj način riješe problem u Sjevernoj Irskoj i na Cipru po logici: tko je brojčano jači, neka tlači! I zdravo, đaci!

Žele međunarodni poluprotektorat pretvoriti u puni protektorat političkog Sarajeva na prostoru FBiH. Čak i - Hrvatske! A tko ruši mirovni sporazum, ruši i mir. Najbrutalnije reakcije stižu od najambicioznijih bošnjačkih unitarista u građanskom ruhu. Vjerojatno bi na Svjetskom prvenstvu u pljuvanju osvojili medalje! Tresla se sarajevska politička čaršija, a rodile se Schmidtove tehničke izmjene Izbornog zakona s većim legalitetom nelegalnog SIP-a. Pozvao je na novi dogovor stranaka oko formiranja Doma naroda. Ako do dogovora ne dođe, valjda će proglasiti važećim ono što je procurilo iz OHR-a. Jer bez hrvatskog kontrolnog paketa BiH se raspada kao kartonska kutija.

HDZ i HNS BiH uzvratili su rezolucijom u kojoj se poziva na sve sporazume, deklaracije, odluke sudova. HNS BiH izrazio je zabrinutost zbog podlijeganja OHR-a nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku bošnjačkih čelnika. Neprihvatljivo je to da bošnjačke stranke sve važne političke utakmice igraju na svom terenu. A nevjerojatno je to da bošnjački unitaristi hoće bez Hrvata preko Hrvatske u EU i NATO! Što nas podsjeti na nezgodnu zgodu s mrziteljem svega hrvatskoga. Ta osoba puže po pustinji i iznenada ugleda jahača na devi. Kad se jahač dovoljno približio, žedni puzajući čovjek zamoli ga:

- Možete li mi pomoći? Trebam malo vode.

- Žao mi je, nemam vode, ali vam mogu prodati kravatu - reče čovjek na devi.

- Kakva kravata, ta hrvatska izmišljotina, trebam vode - jedva prozbori žedni čovjek.

- Isplati vam se, žedni čovječe, jedna košta samo pet dolara - nastavlja čovjek na devi.

Žedni čovjek nije želio ni čuti za kravatu, a ovaj na konju reče mu:

- Dobro, kako hoćeš. Tri kilometra odavde nalazi se oaza i restoran prepun vode i drugih pića.

Potanko mu objasni kojim putem treba krenuti i gdje skrenuti pa još jednom upita:

- Je li i dalje ne želiš kupiti kravatu?

- Ma ni čuti, kojeg će mi vraga ta hrvatska izmišljotina - odgovori mu i krenu u smjeru oaze s restoranom.

Teturao je i puzao po pijesku i konačno stigne do oaze s restoranom. Na ulazu u restoran ugleda krupnog čovjeka kojega kroz žedna usta uputa:

- Mogu li o ovom restoranu dobiti vode?

- Žao mi je, gospodine, dopušten je ulaz samo uz kravatu - objasni mu ovaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?