Nije prošlo ni bablje ljeto, a neki već razmišljaju o - Djedu Mrazu!

'dalmacija - 14.09.2009. split , Hrvatska  iako je bablje ljeto vec pocelo vremena za popiti pivu i odmoriti malo uvijek ima  Photo: Leonard Nincevic - VLM'
'Leonard Nincevic - VLM'
12.10.2015. u 06:15

Ptice selice spremaju se na jug u toplije krajeve, a iz suprotnog pravca putuju ljudi koji moraju pod hladnije sunce tuđeg neba. Izbjeglička kriza se produžuje, a politička se produbljuje. Igre bez granica o Europi bez granica s jedne strane i ograničenoj Europi s druge žice nastavljaju se. Na političkom polju sukobljavaju se ljuska solidarnost i manje ljudska samodovoljnost, u sukobu su ljudska dobrota prema bratu čovjeku i narodna briga za sudbinu svoje majčice domovine. Puno toga zrcali su u misli bez primisli Slawomira Mrožeka, kultnog poljskog dramatičara, autora drame „Emigranti": „Dobrota je stroj za pravljenje nezahvalnosti!" A u politički nabrušenom svijetu aktualizira se ona: Ne pokazuj svoje slabosti jer mnogo ih je koji nemaju milosti! Mnogi Europljani strahuju od posljedica prevelikog broja neeuropljana, ali i od nedovoljnog broja pa će puno toga umjesto ljudske topline odrediti hladna i proračunata matematika. Nadamo se da se neće ostvariti ona narodna s ovih strana: Goji sirotu na svoju sramotu! Pa se Europa s jedne strane sve više počinje zatvarati, ali su ujedno i dalje kani širiti. Na što će sve to ispasti i hoće li BiH upasti u zatvoreni europski krug, zavisi puno i od toga na što će sličiti novi bh. trokut. Koji je trenutačno s jednom katetom i jednom hipotenuzom zapravo samo kut pa kao takav ne može ni sama o sebi, a kamoli u europski krug. A vrijeme leti li leti. Nije prošlo ni bablje ljeto, a neki u BiH već razmišljaju o - Djedu Mrazu! I njegovim darovima.

A što se darova od stare dame Europe i ujaka Sama preko velike bare tiče ostaju samo slatke priče ukoliko ih sama BiH ne zasluži. Kad smo kod te priče, kao da se nešto ipak konkretnije miče. Predsjedništvo BiH odlučilo je najkasnije do 31. prosinca ove godine predati zahtjev za članstvo BiH u Europskoj uniji. Predsjedništvo je zadužilo Vijeće ministara BiH da za iduću sjednicu dostavi izvješće o pripremljenosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u EU. Dr. Dragan Čović je nakon boravka u New Yorku kazao kako je Mark Rutt, premijer Nizozemske koja od 1. siječnja 2016. godine preuzima presjedanje Europskom unijom, dao potporu predaji zahtjevu za punopravno članstvo BiH u EU. Niz članica EU-a podržavaju BiH u podnošenju zahtjeva za članstvo. Ozbiljne bh. političke strukture prihvatile su Reformsku agendu, Mehanizam koordinacije i Mapu puta i drugog puta osim onoga u pravcu EU ne smije biti. Nema više prostora ni za kakvo šaranje. Sve bi, što se predaje zahtjeva za članstvo BiH u EU, trebalo zapravo biti gotovo do katoličkog Badnjaka jer tada u europskim institucijama počinju božićni blagdani, a na Silvestrovo, 31. prosinca, može se samo nazdraviti. Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović imat će u Bruxellesu niz sastanaka s europskim dužnosnicima, a očekuju se i uzvratni posjeti. Sve govori da se BiH sve ozbiljnije približava Europi, da se iz povijesnog bespuća ipak vraća kući. No, valja spriječiti one kojima se u Europu ne žuri jer im je ovakva BiH – Amerika. Vremena, mjesta i mogućnosti za zimski san u BiH neće biti, trebat će zasukati rukave i početi ispunjavati preuzete obveze. Inače će BiH ostati kratkih rukava i odnijeti gaće na štapu kao bijelu zastavu u znak predaje. Nadamo se da sve skupa u vezi s tim neće sličiti na nezgodnu zgodu kad je galantni otac sina za rođendan darovao najsuvremenijim pametnim mobitel pa se pokazalo kako to i nije bila previše pametna ideja jer se klinjo i za vrijeme nastave previše bavio raznim igr(ica)ma. Nakon izvjesnog vremena galantni otac upita sina: - Kako u školi, ima li petica?

- Ima, tata, ima, primaju djeca – odgovori klinac, nastavljajući s glupim igricama na pametnom mobitelu. Dok igre oko daytonskog braka u mnogo čemu sliče razgovoru ugodnom između srednjovječne Hercegovke i sina zrelog za ženidbu o uzgoju smilja i potencijalnoj mladi.- Misliš li se ti ženiti? – upita majka.

- PIKIRAM jednu – odgovori sin.

- A na koga SMILJA? – upita Hercegovka koja planira zasaditi novo hercegovačko zlato na pet duluma zemljišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?