Oni što ne prihvaćaju sudske i Schmidtove prosudbe sebi dodijelili ulogu - VAR sobe!

Frano Vukoja
02.12.2022. u 15:34

Valja naglasiti da je nogomet rat dopuštenim sredstvima, za razliku od oružanih ratova u kojima se često koriste nedopuštena sredstva, a u agresiji Rusije na Ukrajinu spominju se i ona nuklearna

Dok se u Ukrajini puca svim i svačim, u Kataru se puca nogometnom loptom. Pukne tu još pokoja petarda, odjekne i neka afera, puca se i po nogama protivnika, opali poneki navijač protivničkog, pucaju naslovnice sa slikama najboljih nogometaša i najljepših navijačica. Valja naglasiti da je nogomet rat dopuštenim sredstvima, za razliku od oružanih ratova u kojima se koriste nedopuštena sredstva, a u agresiji Rusije na Ukrajinu spominju se i ona nuklearna. Dok se u Ukrajini vodi krvavi rat, a u Kataru se odigrava Svjetsko prvenstvo u sportu za koji se kaže da je rat dopuštenim sredstvima, posvuda u svijetu vode se hibridni, medijski, cyber i slični ratovi. No, u tijeku je i novi hladni rat koji bi mogao završiti novim svjetskim poretkom. Vjerujemo da nitko nije dovoljno blesav da započne nuklearni rat jer nakon toga ne bi bilo više nikakva reda ni poretka, a ratovi poslije toga vodili bi se oružjima predaka – lukom, strijelom, kopljima…

Zmajevi nisu bili u Kataru, ostali su u svom ataru, ali na velikim natjecanjima bude nogometaša koji su rođeni u BiH i djece onih koji su morali u izbjeglištvo nakon agresije i rata od 1991. (kad je hrvatsko selo Ravno sravnjeno sa zemljom, a iz glavnog grada BiH rečeno da to nije njihov rat) do 1995. godine. Do mira u BiH došlo je nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma 1995. godine. Tekst sporazuma gubio se doslovno i u prijevodu, ali je ipak pronađen, preveden i ovjeren (zahvaljujući Večernjakovu pečatu!). Početkom ovog stoljeća i tisućljeća mijenjan je puno puta, a najviše po glavi hrvatskih stanovnika u BiH. Bilo je više rezolucija političkih tijela u SAD-u i Europi u kojima je isticano da Hrvatima u BiH valja vratiti oduzeta prava koja su zajamčena Daytonsko-pariškim sporazumom i Ustavom BiH, Aneksom 4 tog mirovnog sporazuma. Tumač Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma je Ured visokog predstavnika koji osobno ima bonnske ovlasti. No, neke unitarističke političke strukture u BiH, odjevene u prozirno građansko ruho, sebi uzimaju za pravo tumačenja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, čija su natkrovljujuća načela konstitutivnost triju jednakopravnih naroda. Oni što ne prihvaćaju odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i Schmidtove prosudbe sami sebi odredili su ulogu - VAR sobe! Umislili su da svojim odlukama mogu poništiti odluke jedinog arbitra Daytonskog sporazuma, a samim time i Ustava BiH, njegova Aneksa 4. I imaju svoje navijačke skupine koje se okupljaju ispred OHR-a i navijaju protiv Hrvata. Takvi su i protiv sporazuma HDZ-a BiH i "osmorke", koji je na putu prihvaćanja odluka Ustavnog suda BiH i približavanja BiH Europskoj uniji.

Stalno ističemo to kako je nogomet svojevrsni lakmus-papir političkog i ukupnog društvenog stanja u nekom društvu. Kao i sve drugo što je ozbiljno, ima i svoju duhovitu stranu. Putin se našao u dvjema ulogama: u ulozi ruskog cara Petra Velikog, ali i u ulozi predsjednika Prezidija Vrhovnog sovjeta u vrijeme SSSR-a. Pa se u Ruskoj Federaciji događaju slične stvari kao i u SSSR-u. U jednom sibirskom zatvoru razgovaraju tri robijaša, a prvi reče da robija zbog toga što je kasnio na posao, pa je osuđen za dizanje revolucije. Drugi reče da je dolazio pola sata ranije na posao, pa je optužen za špijunažu, a treći opisa svoj slučaj:

- Ja sam na posao dolazio točno u minutu i zaradio robiju u Sibiru. Optužili su me da sam prošvercao sat sa Zapada!

Svaka sličnost s vremenom današnjim možda uopće nije slučajna. Kao i način izvještavanja ruskih medija. Kad su se (virtualno u vicu) utrkivali američki predsjednik Kennedy i sovjetski predsjednik Hruščov, a u toj utrci pobijedio mlađi i brži Kennedy, sovjetski mediji su izvijestili: "Sovjetski predsjednik zauzeo je fenomenalno drugo mjesto, a američki predsjednik bio je predzadnji!"

Mjesečeva lopta ima svoju tamnu, a nogometna posjeduje svoju duhovitu stranu. Brojne anegdote vezane uz nogomet pamte se dulje od rezultata. Stariji pratitelji nogometnih nadmetanja sjećaju se "štosova" duhovitog radijskog sportskog reportera Ive Tomića, ali i "provala" njegovih brojnih kolega te najvećih nogometnih zvijezda. I zbivanja u Kataru imaju svoju nasmiješenu stranu. Jedan poznati nogometaš ugledne izabrane vrste prije Svjetskog prvenstva poslao je poruku kolegi iz druge reprezentacije: "Vidjet ćemo se u nokaut-fazi u Kataru." Nakon utakmica u prvom krugu ovaj mu uzvrati porukom: "A gdje ćemo gledati utakmice nokaut-faze, kod mene doma ili kod tebe?!"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije