Pokušaj novog “kalajisanja” bosanskog lonca podsjeća na onu staru: “Okolo kalaj, unutra belaj!”

18.01.2021. u 15:58

Centar za nacionalne interese SAD-a i ugledni njemački Frankfurter Algemeine Zeitung gotovo istodobno (možda ne slučajno) objavili su članke o BiH u kojima upozoravaju kako bi pokušaj poništavanja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, kao najvažnijeg balansa za uspostavu mira u Daytonu 1995. godine, bio iznimno rizičan te bi prijetio destabilizacijom BiH. Robert M. Hayden, profesor antropologije, prava te javnih i međunarodnih poslova na Sveučilištu u Pittsbourghu, naglašava: “Konstitucionalizacija etnoteritorijalnog uređenja triju zajednica bila je ključ ne samo završetka rata već i održavanja mira.” Dodaje da većina prijedloga za “popravljanje Bosne”, koji dolaze iz američkih “think-tankova”, jesu da NATO pomogne Bošnjacima u “preuzimanju Bosne”, namećući centraliziranu vlast Hrvatima i Srbima te ističe:

- Teško je zamisliti bolji način destabiliziranja BiH! Frankfurter Algemeine Zeitung na naslovnici je objavio naglaske iz kolumne novinara Michaela Martensa koji ističe da je “pomisao o jedinstvenoj bosanskoj naciji i centraliziranoj državi jednako nerealna kao očekivanje da se narodi Europe u doglednoj budućnosti mogu pretvoriti u europsku naciju”. No Martensu je poznato to da se na prostoru BiH susreću tri velike civilizacije.

Pojavile su se reakcije znanog Carla Bildta koji je nešto promrmljao, kao i nekoliko žestokih telala “građanske”, to jest unitarne BiH. No naslovnica FAZ-a u političkom Sarajevu uglavnom je prešućena, ali je zato sadržaj otvorenog pisma Stipe Mesića, doživotnog bivšeg predsjednika RH, upućenog na ruke Joeu Bidenu, izazvao burne ovacije i medijske talambase. Iako je malo vjerojatno da će Biden iz tog pisma pročitati i jedno slovce. Mesićeve izjave nakon njegovih mandata govore u prilog tvrdnji da on nije bio predsjednik svih državljana RH. Ozbiljni analitičari tvrde da se on u svojim mandatima nije smatrao predsjednikom Hrvata s hrvatskim državljanstvom ako žive izvan RH, iako ga je Ustav RH na to obvezivao. Nije vrag da se nije veselio hrvatskim sportašima iz BiH i hrvatske dijaspore, vlasnicima hrvatske domovnice, pa su po tom Hrvati koliko i on kad bi žarili i palili po svjetskim sportskim stadionima i dvoranama, dajući golem doprinos činjenici da je RH najsportskija država na svijetu. Niti se baš puno zahvaljivao Hrvatima iz BiH koji su dali golem doprinos obrani RH i očuvanju BiH. U svom pismu Bidenu Stipe Mesić, koji se stavlja u ulogu mesije bh. unitarista, kaže kako je građanska država u višenacionalnoj BiH spas za tu državu.

Mesić je “zaboravio” Bidenu sugerirati ukidanje autonomije saveznim državama SAD-a, a posebno uvođenje glasanja po načelu jedan Amer – jedan glas. Kakvi elektori, kakvi bakrači! Čudi to da Bidenu nije sugerirao prekid diplomatskih odnosa s Belgijom, Španjolskom, Velikom Britanijom, Švicarskom i ostalim višenacionalnim državama svijeta koje nemaju građanski ustroj, nego prosperiraju po konsocijacijskim načelima jednakopravnosti nacionalnih identiteta, što je imanentno višenacionalnim državnim zajednicama.

Mesić propagira anakronu ideju Benjamina Kallaya koji je u vrijeme austrougarske vlasti pokušavao na prostoru BiH stvoriti bosansku naciju. Kallayevo “kalajisanje” BiH nije uspjelo, a pokušaj novog “kalajisanja” bosanskog lonca podsjeća nas na onu staru: “Okolo kalaj, unutra belaj!” U nacrtu izvješća o BiH, što ga je za Europski parlament pripremio Paulo Rangel, ističe se da Bosnu i Hercegovinu valja urediti kao što su uređene višenacionalne zemlje EU-a, a nigdje se ne spominje izgradnja “građanske države”.

Kakvi se recepti smišljaju u europskim i svjetskim političkim kuhinjama i što će se skuhati u bosanskom loncu, bit će puno jasnije na proljeće. Sve nas podsjeća na Mujin odgovor kad mu se Fata obratila:

- Hajde, pogodi što sam danas skuhala za ručak.

- Ne znam pogoditi ni kad je u tanjuru – uzvrati Mujo.

Nakon onoga što je pokušao, Mujo krenu u grad.

- Kamo ćeš?

- Idem po naočale – odgovori Mujo.

- A poslije? – nastavlja Fata.

- Poslije ću da vidim – uzvrati Mujo.

Komentara 3

BS
@bserver
17:27 18.01.2021.

čemu trošiti riječi na lika koji pripada skupini najvećih kapitalaca bez pameti, morala i pogotovo domoljublja, koji su ikada egzistirali na ovim prostorima!

HA
Habuhabuhabu
22:06 18.01.2021.

U Bosni se ne susrecu nikakve tri civilizacije vec islamska protkana judeo-krscanskom kulturom. Osim islamske nema tu, niti u Evropi, drugih civilizacije. Jedno su civilizacije, a drugo kulture. Sve se tacno sta ide u bosanski lonac. Bio on kakajisan, nacuturen, sadrzaj je uvijek isti.

IJ
I ja tebi
19:10 18.01.2021.

Svaka država ima svoje zlo tako i Hrvatska ima Mesića.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?