Politika unitarista sliči staroj, uhodanoj maniri: sve što potpišu, mrtvo je slovo na papiru!

12.07.2021. u 09:46

Sinoć je završio prošlogodišnji Euro. Penal dosuđen Englezima protiv Danaca smatra se sudačkom pljačkom stoljeća, a pljačka prošlog stoljeća bio je neregularan gol Engleza na samom kraju finalne utakmice protiv Njemačke u finalu Svjetskog prvenstva 1966. Lopta nije bila prošla crtu njemačkog gola, ali su se suci pravili Englezi pa je u produžecima slavio Gordi Albion. Mnogi nogometni stručnjaci tvrde kako na Euru 2020. mnogo toga nije bilo regularno. U polufinala su ušli domaćini – Engleska, Italija, Danska i Španjolska. Nogomet odražava stanje nekog društva pa tako i – europskog. Pokazalo se da su nogometne izabrane vrste moćnijih zemalja privilegiranije ne samo od sudaca i VAR(ljive) sobe, nego i po tretmanu korone. Pokazalo se da nova nogometna pravila dobro dođu za privilegirane, dok njihovo tumačenje znaju neprivilegirane gurnuti u stranu kako se ne bi netko “mali”, kao Hrvati na Svjetskom prvenstvu, “provukao” u finale. No, nekim nadmenim reprezentacijama ni to nije pomoglo pa su tako favorizirani Francuzi otišli doma nakon osmine finala. Za Njemačku više ne vrijedi ona izjava Garyja Linekera iz 1990. godine da je nogomet igra u kojoj 22 čovjeka trče naokolo, natjeravaju loptu, u kojoj jedan sudac napravi gomilu pogrešaka te u kojoj na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka. Lineker je 2018. osvježio svoju legendarnu izjavu nakon što je Njemačka na Svjetskom prvenstvu 2018. s igračem manje golom Kroosa uspjela eliminirati Švedsku u 95. minuti. Tada je na Twitteru napisao: “Nogomet je jednostavna igra u kojoj 22 igrača jure loptu 82 minute, a onda Nijemci dobiju crveni karton, pa onda 21 igrač juri loptu još 13 minuta i na kraju Nijemci nekako j..... pobijede!”

Nogomet je davno pokazao da 11 Pelea gubi utakmicu, ali i to da se velika utakmica ne može dobiti bez barem jednog igrača blizu kalibra jednog Pelea. Hrvatskom Peleu, Luki Modriću, i njegovim vatrenim suigračima malo je nedostajalo da šutnu doma favorizirane Španjolce. Teško bi se vatreni ponovno dokopali finala, a u eventualnom finalu sudac bi najvjerojatnije opet svirao nepostojeći prekršaj i penal unatoč prirodnom položaju hrvatske ruke. Nekima se još tolerira ona: “Tko leži, ne bježi!” Dok neki odmah “pocrvene”. I pozelene od muke. No, bit će još dana za megdana, digitalizacija je sve brža pa bi VAR tehnologija mogla brzo u povijest. Onda će i nogometni David moći svladati Golijata i u finalu.

I dok su se na Euru države natjecale u nogometu, ratu dopuštenim sredstvima, u BiH se vodio politički rat u kojoj se jedna strana uporno služi nedopuštenim sredstvima. Tako, primjerice, bošnjački lider nešto potpiše, a do svog potpisa drži kao do Severinina “snijega u maju”. Sve frapantno sliči već dobro uhodanoj maniri – sve potpisano od unitarista u “građanskom” ruhu mrtvo je slovo na papiru.

Cijeli svijet napao je suca Makkelieja zbog poklonjenog penala Englezima protiv Danaca, a u političkom Sarajevu drvljem i kamenjem obasipaju Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, jer se drznuo javno reći kako nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva. Prije 20-ak godina bošnjački političari izborili su se za to da sva tri konstitutivna naroda budu konstitutivna na čitavom području BiH, a sad se bore za to da bh. Hrvati nemaju konstitutivnosti nigdje. A upravo diplomatska ofenziva SAD-a i EU-a nastoji u izmjenama Izbornog zakona pomiriti nacionalno i građansko u BiH. No, bošnjačka strana ne haje puno za riječi Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst pa se čak čulo i to kako “nije Palmerovo maslo za ramazana”! Potom se pojavilo “maslanje” o ukidanju županija. Bez konstitutivnosti i županija Federacija nije ni F od federacije. Može biti samo Republika Bošnjačka. Po uzoru na Republiku Srpsku. A već je počelo “maslanje” oko posjeta Zorana Milanovića na poziv Sveučilišta u Mostaru. Ponašanje bošnjačkih unitarista u građanskom ruhu podsjeti nas na Mujin razgovor (ne)ugodni s policijom. Netko zvoni na vratima Mujina stana, a Mujo se javi:

- Tko smeta? – upita Mujo.

- Policija – odgovoriše s druge strane vrata.

- Pa što hoćete? – upita ih Mujo.

- Da malo popričamo – odgovoriše policajci.

- A koliko vas ima? – nastavlja Mujo s pitanjima.

- Dvojica – odgovoriše.

- Pa popričajte – predloži im Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?