26.09.2022. u 13:32

U statistici prometnih nesreća Hrvatska stoji katastrofalno. Samo 2021. poginule su 292 osobe, što je čak 23,2 posto više u odnosu na godinu prije kada ih je poginulo 237. Na prometnicama godišnje gubimo prosječnu populaciju sela. Nisu sve nesreće u izravnoj vezi s brzinom i alkoholom, ali najveći dio jest.

Većina će pravnih stručnjaka kazati da Hrvatska ima kvalitetan Kazneni i Prekršajni zakon, u kojima su određene rigorozne sankcije te da nije problem u legislaturi već u sudovima koji je provode. Dio problema ipak nesumnjivo leži u sustavu. Večernji list došao je do poraznih podataka analizirajući samo 75 sudskih kazni od lipnja ove godine zbog prebrze vožnje i vožnje pod utjecajem alkohola. Primjerice, od 42 presude zbog vožnje pod utjecajem alkohola čak ih je 20 bilo s minimalnom kaznom, a 17 i ispod minimuma. Zakonodavac je, naime, za vozača s više od 1,5 promila alkohola u krvi predvidio kaznu od 10.000 do 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora, a naši sudovi takve vozače nerijetko kažnjavaju minimalnom novčanom kaznom od 10.000 ili još blaže.

Jasno je da suci uzimaju u obzir prethodne prekršaje ili eventualni dosje vozača pa će onoga tko prvi put vozi pijan kazniti blaže od onoga koji to čini peti ili šesti put. Ali takva "prevencija" ne može dokazati djelotvorni učinak u suzbijanju novih nesreća. Gdje je zapisano da, recimo, sin bogatog tajkuna neće u gotovini "pljunuti" 10.000 kuna kazne i sutradan opet divljati na cesti pa ubiti nečije dijete, majku, oca... Bi li se bogati mladić usudio ponoviti svoje nedjelo da je 60 ili više dana proveo u zatvoru? Izoliran od zajednice, bez posla i s dosjeom koji će ga do kraja života pratiti kao podsjetnik na vlastitu maloumnost...

Naš je sustav paradoksalan. Dok izvršna i zakonodavna vlast bruje o prevenciji i kažnjavanju divljaka i cestovnih ubojica, pravosudna vlast kao da je odlijepljena od stvarnosti i pritom se poziva na "neovisnost" i Montesquieuovu trodiobu vlasti. U suštini se radi samo o inerciji, birokratskom obrascu, lijenost i činjenici da pravosuđe nikad nije prepoznalo potrebu da istinski pokaže zube i zbiljski preventivno djeluje slijedeći uvriježene principe modernog društva. I to tako da kažnjava, a ne da oslobađa ili potiče na nova nedjela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?