Herc-iskrice

Prošlo je osam i pol mjeseci od 
izbora, a o novoj vlasti nema ni zbora

Frano Vukoja
24.06.2019.
u 07:40

HBO-ova serija “Černobil” postala je svjetski hit, oduševila je i Ruse. Serija koja govori o nuklearnoj katastrofi prije 33 godine doživjela je i svoj crno-humoristični odbljesak. Priča se vic s černobilskim jabukama. Na tržnici jedna žena viče:

- Navali, narode, prave černobilske jabuke, navali narode!

Priđe joj druga žena i reče joj:

- Zašto naglašavate da su jabuke iz Černobila, tko će normalan kupiti černobilske jabuke?

- Kupuju, kupuju, ne brinite se vi, netko za zeta, netko za nevjestu, netko za svekrvu i tako – objasni joj.

U BiH bi neki svoje jedino moguće političke partere najradije počastili černobilskim jabukama i puno kontaminiranijim stvarima. Takvom logikom sami kontaminiraju politički, društveni i medijski prostor. A sve s namjerom da se političkog partnera dovede u što lošiju poziciju pri uspostavi vlasti. Takvom je “logikom“ nemoguće ustrojiti novu vlast na državnoj i federalnoj razini. Prošlo je osam i pol mjeseci od općih izbora, a o novoj vlasti nema ni zbora. Ako u Sarajevu nastave s daljnjim tjeranjem maka na konac, u Banjoj Luci će i dalje tjerati cara do duvara. Računaju ovako: Kad može Mostar bez nove vlasti, može i čitava BiH!

Pa se na bh. političkoj sceni odigravaju scene teatra apsurda kakve Samuel Beckett i Eugene Ionesco ni zajednički ne bi mogli smisliti. Čekanje Godota može trajati još osam i pol mjeseci ako se ne promijeni svijest kod onih koji bi svu političku moć prigrabili sebi. A onda, umjesto Godota može stići Golgota. Ako se za mjesec i pol ne uspostavi izvršna vlast na državnoj razini, Denis Zvizdić bit će istodobno i predsjedatelj Vijeća ministara i predsjedatelj Zastupničkog doma državnog parlamenta. Pa će tako Zvizdić, kao i više njih, biti istodobno i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti. Ima i onih koji bi najradije preuzeli i sudsku. Kad je bal, nek’ je maskenbal!

Sve se jasnije i glasnije govori o nužnosti Daytonu II. jer ovaj važeći kontaminiraju i kompromitiraju oni koji su ga trebali štititi. Kreatori i čuvari sporazuma iz Daytona prije gotovo četvrt stoljeća mislili su kako će oni vremenom puno toga promijeniti u BiH. Promijenili jesu, ali nagore. Daytonski brak po mnogo čemu podsjeća na onaj obični. Tako žena koja ulazi u brak vjeruje da će uspjeti promijeniti partnera, a muškarac koji ulazi u brak misli da se njegova partnerica neće promijeniti.

Takva BiH sve više zastajkuje na svome europskom putu. Sa sjednice Vijeća EU-a za opće poslove nisu odaslane previše optimistične poruke zemljama zapadnog Balkana, a jedino je Marija Pejčinović Burić govorila o europskoj perspektivi BiH. Čudimo se da oni koji su najveći krivci za to što BiH nije ispunila preuzete obveze spram EU-a nisu oštro reagirali i kazali kako je zauzimanje hrvatske ministrice vanjskih poslova za Bosnu i Hercegovinu miješanje Hrvatske u unutarnje stvari BiH. Iz EU-a kratko poručuju: “Ustrojite novu vlast!” Ovi iz političkog Sarajeva nemaju ništa protiv, žele ustrojiti vlast. Ali po svom aršinu.

Komunikacija između BiH i Europe podsjeti nas na razgovor (ne)ugodni između Muje i liječnika. Mujo se obrati liječniku, a u tom trenutku zazvoni telefon. Liječnik je nekoliko minuta razgovarao na telefon, a nakon što je spustio slušalicu upita Muju što ga to boli. No, opet zazvoni telefon, a liječnik se ponovo raspričao. Mujo se diže, počne oblačiti kaput, liječnik spusti slušalicu i upita Muju:

- A kamo ste krenuli, gospodine?

- Idem do prve telefonske govornice – objasni mu Mujo.

I umjesto da se razmišlja o europskoj budućnosti, neke važne političke strukture u BiH još su duboko u prošlosti. Sliče jednom bh. građaninu koji je utrčao u gostionicu i viknuo:

- Tko je ovdje Miloš?

- Ja sam Miloš - javi se jedan od gostiju.

Građanin nasrne na njega, skočiše drugi gosti da ga zaštite i upitaše nasilnika zašto je nasrnuo na sugrađanina.

- Miloš je ubio našeg Murata – odgovori nasilnik.

- Ali to je bilo prije 630 godina na Kosovu – rekoše mu.

- Oprostite, ja saznao prije pola sata – objasni im nasilnik. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?