16.02.2017. u 07:00

Rezolucija Europskog parlamenta možda i neće polučiti konkretne i opipljive rezultate u praksi. Sam taj dokument sigurno neće presudno djelovati na provedbe odluka Ustavnog suda, održavanje izbora u Mostaru, socioekonomske reforme i uklanjanje etničkih i političkih podjela na putu prema članstvu u EU.

Pa i ono što je Hrvatima najvažnije u rezoluciji, a to je pozivanje na izbornu reformu uz poštivanje načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja, izvjesno je, neće biti lako prihvaćeno u bosanskohercegovačkoj političkoj džungli. Unatoč tomu, jučer usvojena rezolucija Europskog parlamenta veliki je i ohrabrujući korak u kojem pravcu će ići politika Europske unije u predstojećem razdoblju. Odluke Europskog parlamenta obvezujuće su za Europsku komisiju i ništa od onoga navedenog u usvojenoj rezoluciji administracija u Bruxellesu neće moći ignorirati.

Simbolički i sadržajno, posebno je važno što je angažman svih hrvatskih europarlamentaraca urodio plodom i što “načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja” nisu izbačena iz konačne rezolucije, iako se vodila žestoka kampanja iz Sarajeva da do toga dođe. Naravno, usvajanje rješenja koja su utemeljena na ovim načelima prepušteno je političkim predstavnicima u BiH, jer samo unutarnji dogovor je dobar dogovor za BiH. Europski parlament je dao smjernice, a konkretna rješenja očekuju se od domaćih političara i institucija.

Ono zbog čega nakon jučerašnjeg dana ostaje gorak okus u ustima je činjenica da je načelo federalizma od većine bošnjačkih političkih, pa i drugih, struktura izjednačeno sa separatizmom i toliko anatemizirano da bi svaki bošnjački političar koji se i našali s pojmom federalizacije mogao biti proglašen izdajnikom. U takvom ambijentu bit će teško provoditi rezoluciju Europskog parlamenta i stvarati od BiH funkcionalnu državu spremnu za članstvo u Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?