Herc-iskrice

Sad i čitava Europska unija konačno znade tko i zašto Hrvate krade!

Frano Vukoja
17.12.2018.
u 08:09

Sabor Republike Hrvatske izglasao je Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, u kojoj se poziva na izmjene Ustava i Izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski premijer Plenković ponovno je na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu govorio o problemu s Izbornim zakonom BiH te kazao kako sada čelnici EU-a znaju da u BiH postoji problem s Izbornim zakonom i da ga treba riješiti. Sad i Europa znade tko i zašto Hrvate krade! Odmah je iz “građanskog” Sarajeva uslijedila dobro znana politikantska galama. Pa smo čuli i to kako se danas u modernom svijetu nacionalnost zapravo poistovjećuje s državom. Čudi kako Katalonci u Španjolskoj ili Flamanci u Belgiji nisu shvatili “mudrolije” iz sarajevske pseudograđanske čaršije.

Svaka konstruktivna i dobronamjerna sugestija iz Hrvatske u “građanskom” Sarajevu proglašena je miješanjem u unutarnje stvari BiH. RH se kao potpisnica i jamac Daytonskog sporazuma mora miješati ako je on narušen i ako se ne provodi u djelo. Svi oni koji su odgovorni prema daytonskom čedu moraju skrbiti o njemu, kad se rodilo, reda ga je i ljuljati. Tu i tamo valja miješati po bosanskom loncu – da ne zagori. Valja mu i smanjiti temperaturu jer dodatnim zagrijavanjem može i puknuti, a tu do njega je i – balkansko bure baruta. Po sto puta valja ponoviti da su bh. Hrvati armatura BiH i njezin zaglavni kamen. Ako se taj kamen izvadi, bh. ćemer ode u čemer. A već je više od sto puta rađeno na tome da taj zaglavni kamen izvade visoki predstavnici koji bi morali voditi računa o stabilnosti daytonske BiH. No, opravdana je sumnja da su oni imali i neki podračun. Kasnije su tvrdili kako je BiH “luđačka košulja”, a oni su bili krojači koji su prekrajali daytonski kaput “trofrtaljac” u “luđačku košulju” u kojoj su samo Hrvatima svezane ruke.

Ateisti i nekatolici u BiH pozivaju katoličke vjernike da vjeruju samo njima, a ne svomu kardinalu i biskupima, uvjeravajući ih da će ih izvesti iz pakla jednakopravnosti i povesti u “građanski” raj, a zapravo u entitet bošnjačkog naroda. I vrapci i komarci vide što je na (ne)djelu, kamoli zdrav, ljudski razum.

Šaćira Filnadru, dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je kazao kako je nekulturno i nepošteno to da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH, proglašavaju izdajicom, a ponekog Hrvata ili “Hrvata” zovu patriotom ako kaže kako je to normalno. A zapravo je okomito prema vlastitom narodu! Pa Komšić okreće pilu naopako i kaže kako će u svemu ovome oko njegova izbora najgore proći njegovi susjedi Hrvati iz središnje Bosne. A zapravo će svi narodi u svim dijelovima BiH loše proći ako se nastavi politika nelegitimnoga zastupanja. Ako Bošnjaci budu birali hrvatske predstavnike, ako u Domu naroda budu sjedili Hrvati koje su birali Bošnjaci ili oni koji se osjećaju Bošnjacima. I budu se prelijepo osjećali sjedeći na mjestu Hrvata. Rog se podmeće pod svijeću, daje se šilo za ognjilo, a ponešto se proda i pod bubrege. “Građansko” Sarajevo svijetu unitarizam i majorizaciju Hrvata prodaju pod demokraciju, vladavinu pravne države i europske stečevine. Umjesto izgradnje povjerenja među narodima, sve je više razgovora gluhih telefona, kao u zgodi kada baka kaže unuku koji žvače žvakaću gumu:

- Džabe ti meni pričaš, ja te ništa ne razumijem!

U BiH se previše lako miješaju lonci i poklopci, zamjenjuju kruške i jabuke, što podsjeti na razgovor (ne)ugodni između Muje i dvije građanke BiH. Mujo upita prvu:

- Odakle si? – pita prvu.

- Iz Odžaka – odgovori građanka posavskog grada.

- Onda poznaješ Djeda Mraza? – zaključi Mujo.

Onda upita drugu:

- A odakle si ti?

- Iz Olova – odgovori građanka Olova.

- Ne pitam te od čega si, već odakle si? – opomenu je Mujo.

Slično je i s istočnim okruženjem i čitavim Balkanom, posebno u odnosu na Europu. Pa se postavlja pitanje:

- Kako ćeš prepoznati pravoga Balkanca?

- Kupi električni automobil Mate Rimca i odmah ugradi plin – glasi ispravni odgovor.

Komentara 1

US
una-sana
11:55 17.12.2018.

sad citava europa zna koju su bagru primili u EU.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?