18.05.2020. u 12:04

Sveta misa u sarajevskoj katedrali u spomen na nevine žrtve Bleiburga, Križnoga puta i svih nedužno ubijenih bespotrebno je ovih dana glavna medijska, a i politička tema u Bosni i Hercegovini. U spomen na umrle duše svete mise uvijek su se služile i Katolička crkva uvijek je molitvom prizivala Boga da ih primi u kraljevstvo nebesko, pa i one koji su zločin počinili sa svih strana, u cilju da im se duša smiri. No, ovo što se događalo u Sarajevu proteklih dana neviđena je hajka na Katoličku crkvu i Hrvate Bosne i Hercegovine te kardinala Vinka Puljića. Kao da se namjerno želi skrenuti priča s glavnih tema koje opterećuju Bosnu i Hercegovinu, a iza kojih stoje podupiratelji i huškači nepotrebnih zbivanja. Presuda Ustavnoga suda, Izborni zakon, nezakonito biranje članova Izbornoga povjerenstva, slučaj “Komšić”, izbori u Mostaru, respiratori, sve su to stvari koje se u Bosni i Hercegovini ne rješavaju ili se raznim manipulacijama i prijevarama preko njih želi prijeći ili se prelazi na štetu svih građana, a posebice najmalobrojnijega naroda.

Prokušani recept izvlačenja iz sefa priče koja uvijek daje prostor za prijepore često se koristio u prošlom sustavu, ali sarajevski antifašizam posebna je priča za sebe. Naturajući drugima fašizam, Katoličkoj crkvi, narodu, zanimljivo, ulicama Sarajeva, u pokušaju da se spriječi služenje svete mise ili da se taj čin osudi, odašilje se nekakva poruka, ne samo građanima BiH već i šire, veličanjem Josipa Broza i slavljenjem njegova imena i djela. Vođu totalitarnoga režima i njegov baštinjeni komunizam Vijeće Europe i Europski parlament više puta osudili su zajedno s drugim totalitarizmima. Unatoč tome, sarajevskim ulicama odjekivale su riječi njegova veličanja, “druže Tito, mi ti se kunemo”. Kunu se čovjeku koji je odgovoran za desetke tisuća ubijenih, a sve pod “firmom” antifašizma, a zaboravljajući brojne nedužno ubijene pod zvijezdom petokrakom koja se ovih dana sjajila na čelu takozvanih antifašista koji su marširali ulicama Sarajeva. Hoće li uslijediti reakcija onih koji su takve riječi čuli i koji su pozvani da odgovore ili čekaju da reagiraju ako se negdje čuje “Za dom spremni”. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije