18.06.2016. u 07:00

Predstojeći izbori u BiH sasvim sigurno neće donijeti nikakve velike političke promjene. Djelomično zbog toga što je ipak riječ o lokalnim izborima, a dijelom i zbog toga što je ishod manje-više poznat. Veliko bi iznenađenje bilo da izbori 2. listopada pokažu značajniju promjenu političkog raspoloženja bosanskohercegovačkih građana. Sve osim uvjerljive pobjede bloka stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora među hrvatskim biračima bilo bi ogromno iznenađenje. Hrvati će, iako su lokalni izbori, nedvojbeno glasovati vodeći se i nacionalnim interesima, a to je da tamo gdje su izloženi imaju što više svojih predstavnika u lokalnim parlamentima, ali i da vrate načelničke pozicije u onim općinama u kojima su relativna većina.

U većinski srpskim općinama također neće biti iznenađenja jer su tradicionalna uporišta SNSD-a i SDS-a i dalje vrlo čvrsta. Kod Bošnjaka se, pak, nametnula narodnjačka koalicija SDA - SBB koja je donijela stabilnost i snagu koju bošnjačko biračko tijelo očekuje. Razjedinjena i bezidejna takozvana ljevica treba biti presretna ako sačuva i ono malo općina i gradova kojima trenutačno upravlja.

Paradoksalno je da predstojeće izbore s najviše neizvjesnosti dočekuju oni koji na njima, vjerojatno, jedini neće sudjelovati - a to su građani Mostara.

Oni prvo iščekuju hoće li se, sportskim rječnikom rečeno, produžecima postići međustranački dogovor i omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2. listopada. Treba iskoristiti ovu šansu i zbog Mostara i njegovih građana spriječiti situaciju u kojoj će najveći grad Hercegovine i dalje biti “slučaj”. Ako se izbori ne održe, Mostar ulazi u pravno i politički vrlo neizvjesno razdoblje.

Nažalost, čini se kako ima onih kojima je i to u interesu, ma koliko to bilo nelogično. Ako bi Mostar u političkom smislu postao “normalan” grad, mnoge bi politike i teorije pale u vodu. Grad, čiji se razvoj vrlo često svjesno opstruira, mogao bi prodisati punim plućima. Neki bi ga ipak ugušili, i to već 2. listopada.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?