26.05.2021. u 10:26

Evanđelist Matej piše u dvadesetom poglavlju svoga Evanđelja kako je Isus navijestio svoju smrt i uskrsnuće treći put učenicima. Nakon toga slijedi perikopa kako je majka Zebedejevih sinova, Jakovljeva i Ivanova, pristupila Isusu. Spustila se zemlji i vidjelo se da želi nešto zamoliti. Isus je zamijeti i upita: “Što želiš?” (Mt 20,21)

Bez oklijevanja ona reče: “Naredi da ova moja dva sina sjednu u tvom kraljevstvu jedan tebi zdesna, a drugi slijeva!”

Isus joj ne odgovara odmah na pitanje, nego postavlja novo: “Možete li popiti kalež koji ja moram piti?” (Mt 20,22) Odgovorili su mu s potpunim pouzdanjem kako mogu piti kalež koji on mora piti. Isus im tumači kako je određivati tko će biti s njegove desne ili s lijeve strane pridržano nebeskom Ocu. Ovu zgodu donosi i evanđelist Marko u desetom poglavlju. Marko piše kako su sama braća Ivan i Jakov tražila od Isusa bolje mjesto. Bibličari (npr. Rudolf Schnackenburg) tumače kako je Matej htio zaštititi dvojicu uglednih apostola te zato napisa kako je njihova majka tražila bolja mjesta za njih. Matej, kad piše o Isusovoj smrti, navodi da je na Golgoti bila majka sinova Zebedejevih. (Mt 27,56)

Ostala desetorica apostola čula su dijalog između Isusa i Ivanove i Jakovljeve majke. Odmah su reagirali. Probudila se u njima logika života u skupini, tj. što bolje se pozicionirati. Naljutili su se na Jakova i Ivana. Isus koristi ovu zgodu da pouči svoje učenike kako nije njihova misija vladati, nego služiti. Isus im je primjer takva življenja. Svojim životom potvrđuje ono što njih podučava i što od njih traži. Nije došao da mu služe, nego on služi ljudima do smrti. Svoj život daje za otkupljenje ljudi. Zato podučava i svoje učenike novim odnosima: “Tko želi biti velik među vama, neka bude vaš poslužitelj! A tko želi biti među vama prvi, neka bude vaš sluga!” (Mt 20,26-27) Rudolf Schnackenburg o tome u Evanđelju po Marku piše: “Biti učenik znači dopustiti raspolaganje sobom!”

Komentara 2

SA
Sagitarius
08:06 30.05.2021.

Dvanaest apostola koji kao dvanaest svjedoka uz ostale povjesne cinjenice Isusova bozanstva, potvrdjuju Njegovo uskrsnuce, kao i svi ljudi zele imati svoje mjesto u Isusovom srcu. No on im kaze kako je najveci onaj koji sluzi drugim. Pouka za vjecnost.

NE
nemanatrag
11:25 26.05.2021.

Lika koji hoda po vodi , ubija legiju prasaca ili ustaje iz groba teško da ga se može smatrati povijesnom osobom... drugih izvora koji bi navedenu priču naravno nema...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?