06.03.2017. u 07:00

Dok se u Sarajevu proslavljao Dan neovisnosti BiH, u Banjoj Luci su slavili one koji su organizirali referendum o Danu RS-a. U Mostaru će se posebno slaviti dan kad će bh. Hrvati biti jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda. Iako političko Sarajevo svojski radi na tome da to bude na Nigdarjevo. Što zemljicu BiH umjesto u Europu vodi u zemlju Nedođiju. U velikom svijetu čude se kako se to i zašto ne mogu dogovoriti politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH oko održivog ustavnog ustroja bez čega nema političke sigurnosti, ekonomskog napretka, približavanja Europi. Svi komentiraju posljedice, a uzroci im nisu ni na kraj pameti. Nikako im nije jasno kako ne može funkcionirati država dvaju entiteta i triju etniciteta. Nije vrag da još nisu shvatili da dva nije djeljivo s tri! Dobro, ako im baš ne ide matematika, kako im nije jasno to da Srbi koji su u vrijeme slabog Jeljcina dobili Republiku Srpsku, u vremenu jakog Putina nastoje zadržati svoj entitet, koji je i Republika s velikim početnim slovom R (čitaj država) i Srpska s još većim početnim slovom. Mnogima je kristalno jasno to da većinski Bošnjaci žele građanski model države, a mutno im je to što konstitutivni Hrvati žele institucionalnu jednakopravnost uz teritorijalna jamstva kroz federalizaciju.

Umjesto snage argumenata u BiH i dalje caruju argumenti snage, umjesto pravednog slova zakona u Ustavu caruje broj ruku u nepravednom parlamentarnom sustavu, po kojem Bošnjaci u Dom naroda mogu izabrati “svojih” šest Hrvata (bilo je dovoljno i pet) pa tako taj dom gubi svoj smisao, što su konačno shvatili u Europskom parlamentu pa je usvojena rezolucija koja bi tu nepravdu trebala ispraviti. No, rezolucija europskih parlamentaraca izazvala je rezolutna negodovanja među bošnjačkim parlamentarcima. Najviši bošnjački dužnosnici još uvijek znaju reći kako su bh. Hrvati pozitivno diskriminirani. Valjda zato što uopće ne moraju sami birati svoje političke predstavnike i tako se međusobno svađati kao druga dva jadna konstitutivna naroda. Kad smo jedne prigode objašnjavali jednom političkom ugledniku iz države s dugom demokratskom tradicijom kakve je sve preinake doživio Daytonski sporazum na štetu bh. Hrvata, čovjek se krstio i lijevom i desnom. Iako je ateist! Upravo oni koji BiH temelje na AVNOJ-u i ZAVNOBiH-u potkopavaju te temelje. Pa se BiH zato pretvorila u čardak ni na nebu ni na zemlji. Na zasjedanju ZAVNOBiH-a kazano je da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska. No, oni koji se zaklinju u ZAVNOBiH preklinju taj njegov aksiom. I pretvaraju ga u – DAVNOBiH! Puno toga u BiH i oko nje podsjeća na Fatin komentar nakon rastave braka s Mujom: - Ovaj sud nije normalan, sve troje djece dodijelio Muji, a nijedno nije njegovo! Mnogima nije jasno zašto Zapad onima koji se u BiH više okreću Istoku ili Jugoistoku puno toga dopušta, a ne “haju” dovoljno za one u BiH, koji su totalno zapadno orijentirani. Možda računaju ovako: ovi zapadno opredijeljeni su tako i onako naši, valja se dodvoriti onima koji (još) nisu! Jedni u BiH bi novac iz Bruxellesa, a zaštitu od Rusa, drugi su za opciju europsku uz zaštitu tursku, a treći su nogama u euroatlantskom savezu, ali su im ruke svezane. U tijeku su velika geostrateška preslagivanja i naslagivanja. Zapadni Balkan našao se u novom geostrateškom grotlu pa sve više ključa u balkanskom kotlu. A u bosanskom loncu vrije kao četvrt stoljeća prije. Pa je stigla Federica Mogherini gasiti vatru te okrenuti “balkansku šestorku” u pravcu europske “dvadeset i sedmorke”. Nadamo se da političke dvojbe pojedinih naroda i zemalja zapadnog Balkana neće podsjećati na razgovor (ne)ugodni između djeda i unuka: - Djede, zašto ti ne igraš loto? – upita unuk djeda.

- Što ti je to? – priupita djed. - Od 39 brojeva pogodiš sedam i dobiješ nekoliko milijunčića – poučava ga unuk. - Sinko moj, 1941. godine između dvije vojske nisam znao pogoditi, a kamoli ću od 39 brojeva pogodit’ sedam - objasni djed.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?