14.06.2016. u 07:00

Veća je navijačka euforija u Bosni i Hercegovini, čija reprezentacija ne igra na Europskom prvenstvu u Francuskoj, nego u mnogim zemljama koje tamo nastupaju. Razlog je što, za razliku od države (BiH), svaki narod (Hrvati, Srbi, Bošnjaci) na EP-u ima “svoju” izabranu vrstu. Zato se navijački dijele kad igraju Rusija, Hrvatska, Turska, Albanija...

Rijetko na kojoj utakmici tri bh. naroda navijaju za istu momčad. Uglavnom simpatiziraju braću po vjeri, naciji ili povijesti. Primjerice, Srbi su slavili bod Rusa koji su “iščupali” od Engleza. Još više su se veselili porazu Albanije. Bošnjaci su zbog toga tugovali. Možda je najviše bh. građana ujedinila nedjeljna utakmica. Iako se očekivalo kako će jedan broj Bošnjaka navijati za Turke i dio Srba biti protiv Hrvatske, ipak nije bilo tako, bar javno. Uz bh. Hrvate, najveći broj njih navijao je za svoga prvog susjeda.

Takav ambijent ostavio je specijalce u nedjelju bez posla. Bili su tek u pripravnosti. Do sada su imali pune ruke posla. Nogometne “proslave” ili “tugovanja” obično su završavali krvavim neredima. Osobito prije nekoliko godina nakon utakmice Hrvatska – Turska. Ovoga puta bilo je mirno, što je svakako pozitivna promjena. U suprotnom, narušilo bi to međunacionalne odnose, osobito dvaju bh. naroda (Hrvata i Bošnjaka) i dviju susjednih država (BiH i RH).

Podjele oko navijanja za susjedne države, bliže i dalje, manifestiraju se i kada je riječ o navijanju za vlastitu bh. reprezentaciju. Naivno bi bilo vjerovati kako bi navijački dekor u Bosni i Hercegovini danas bio drugačiji da je kojim slučajem domaća reprezentacija izborila plasman na Europsko prvenstvo. Odnos Hrvata, Srba i Bošnjaka prema njoj je otprilike kao i spram današnjeg pokušaja uređenja države. Bošnjaci žele dominirati te su tako i sastavili izabranu vrstu. Srbi i Hrvati ne prihvaćaju unitarni koncept. Stoga i reprezentaciju kao njezin izdanak baš i ne doživljavaju previše svojom. Zato im sportaši umjesto za BiH uglavnom nastupaju za susjedne države. Da su igrali za “zmajeve”, vjerojatno bi i oni izborili odlazak na Europsko prvenstvo.Dva bh. naroda i ne primjećuju kako tamo nema predstavnika njihove zemlje. Nedostajat će im kada se BiH uredi kao država po mjeri Srba, Hrvata, Bošnjaka. Identifikacija s reprezentacijom značit će politički uspjeh zbog kojeg će Bosni i Hercegovini pljeskati Europa i svijet. A tada će i situacija na sportskom terenu i tribinama jamčiti pobjedu. Pobjedu ravnu osvajanju Europskog prvenstva. Odnosno “plasiranju” BiH u Europsku uniju. Valjda BiH taj dan neće, kao Turska, dugo čekati. Upravo o suradnji s prvim europskim susjedom ovisit će koliko će dugo trajati put do Bruxellesa. I zato je važno što je i u Bosni i Hercegovini (navijanjem) Hrvatska pobijedila Tursku. Tako je i BiH zaradila bodove. •

Komentara 12

Avatar Dork
Dork
14:50 14.06.2016.

Dokle god u džamahiriji budu vladali novopečeni age i begovi nema tu mira ni kruha za druge.

PD
pl.domagoj
14:02 14.06.2016.

briši brišu zaradi plaču jel to preko student servisa !!!!

Avatar HajdukLika
HajdukLika
18:15 14.06.2016.

'ebeš Bosnu! A i Hercegovinu. Turska prčija.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije