Večernjakov pečat bunt je protiv rata. Protiv oružanog u Ukrajini i političkog u BiH

31.05.2022. u 07:00

Nakon više od dva desetljeća organizacije Večernjakova pečata, različitih izazova i problema s kojima smo se susretali u pripremi i provedbi, ovogodišnji Pečat produkcijski je bio najzahtjevniji. U sumornoj bh. stvarnosti svih ovih godina ovim projektom pokušavamo doprinijeti stvaranju, barem nakratko, ljepšeg “novog normalnog”.

Ove godine željeli smo poslati poruku ohrabrenja i narodu Ukrajine, europske države koja proteklih mjeseci proživljava ratnu tragediju. Kako bismo to realizirali, morali smo zajednički imati snažnu potporu naših partnera BHRT-a i HRT-a te posebno Ukrajinske radiotelevizije. Profesionalizam i entuzijazam kolega iz Kijeva teško je opisati, ali sve što su uradili sudjelovanjem u produkciji Pečata govori koliko i njima znači iskazana solidarnost iz fizički udaljene i male BiH. Zahvalni su što smo narod Ukrajine proglasili Osobama godine u svijetu i dodijelili im “Pečat za mir”.

Tu “titulu” nismo im “dodijelili” mi iz Direkcije Pečata, ni žiri, ni čitatelji Večernjaka, već rat. Nažalost, zbog rata su se preko noći na najvećem dijelu planeta prometnuli u simbol žrtve i otpora. Mi, koji smo svjedočili strahotama rata u BiH i Hrvatskoj, i oni, koji ih sada proživljavaju u Ukrajini, najbolje znamo kolika je vrijednost mira. Pečat za mir, maslinova grančica poslana u Kijev, ujedno je i simbolički znak naše solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića. Nadam se kako su slike iz Ukrajine svima dovoljno upozorenje da rješenja treba tražiti razgovorima, a ne političkim nasiljem ili pak oružjem. Večernjakov pečat bunt je protiv rata. Protiv oružanog u Ukrajini i političkog u BiH. Europa će šansu miru dati tek kada Ukrajina i BiH, umjesto da budu njezini graničari, postanu dio Europske unije.

Nadam se kako su ovu poruku ispravno shvatili i svi u BiH, posebice oni moćnici u zemlji i izvan nje koji odlučuju o njezinoj budućnosti. Pa i o budućnosti BHRT-a, javnog servisa koji bi trebao biti istinski ponos cijele države. Svakodnevno suočeni s pitanjem vlastita opstanka zbog nebrige države i društva, profesionalci s ovog medijskog servisa uložili su nadljudske napore kako bi videoveza i sav tehnički dio programa u trokutu Sarajevo - Zagreb - Kijev te javljanja iz još 10-ak država funkcionirali besprijekorno. Taj most koji je uspostavljen i s kolegama s HRT-a poruka je da i odnosi dviju država mogu i trebaju biti mnogo bolji. Neka se političari ugledaju na medijske djelatnike s dvaju javnih servisa.

Večernjakov pečat poslao je snažnu poruku Hrvatima i Bošnjacima, narodima čiji su odnosi danas na najnižoj razini od kraja rata. Politička i medijska buka već godinama nadjačavaju suradnju i povijesnu bliskost dvaju naroda. U prevladavanju toga mnogo mogu pomoći vjerski autoriteti, a onima koji već dugo rade na tomu dodijelili smo i priznanja. I to Azizu ef. Hasanoviću u Zagrebu, a kardinalu Vinku Puljiću u Sarajevu. Oni su svojim dugogodišnjim djelovanjem nastojali gasiti međunacionalne i međuvjerske požare koje su između Hrvata i Bošnjaka drugi podmetali. Nerijetko je benzin na tu vatru dolijevan izvana od raznih mešetara iz međunarodne zajednice.

A kako BiH može biti uspješna zemlja, Pečat iz godine u godinu dokazuje predstavljajući njezin najveći potencijal - ljude. Tisuće uspješnih pojedinaca i skupina iz svih oblasti djelovanja poniknule su upravo iz BiH. Njihova znanja i vještine doprinose razvoju ljudske civilizacije, ali o njima se, nažalost, u BiH malo zna. Kroz medijsku maglu koju stvaraju političari ne mogu se probiti. Mi smo ih i ove godine pronašli u raznim krajevima svijeta. Javljali su se videolinkom od dalekog Singapura, preko Washingtona, Los Angelesa i Hollywooda, Damaska, Vatikana, Bruxellesa, Dohe, Sydneyja, Jordanske pustinje do Pariza, kao i Sarajeva, Mostara i Banja Luke.

Večernjakov pečat dokaz je kako svi u BiH nisu zaboravili “našu” Amru Šabić-El-Rayess koju je odlikovao predsjednik SAD-a Joe Biden zbog angažmana na prevenciji mržnje ili dr. Kenana Arnautovića, potpredsjednika Svjetske udruge neurokirurga i direktora Međunarodnog programa Američke neurokirurške udruge. Mnogo je uspješnih i hvalevrijednih priča koje su pojedinci i skupine ispričali i u svojoj domovini. Unatoč lošem ambijentu, oni postaju prvaci biznisa, humanizma, znanosti... Jedna od tih lijepih uspješnih priča je i ona HŠK Zrinjski, nogometne momčadi iz Mostara, koja je uvjerljivo, znatno prije kraja sezone osigurala titulu prvaka BiH. Ti mladi ljudi uzor su budućim generacijama koje će valjda dočekati da BiH bude onakva kakvom je zasad tek Večernjakov pečat jednom godišnje učini na nekoliko sati. A radili smo ga s djelatnicima BHRT-a dok nisu imali plaće, s ukrajinskim kolegama dok je bio policijski sat... i uz potporu HRT-a. Upravo oni dali su pečat Pečatu.

Želite prijaviti greške?