18.11.2021. u 09:33

Tek iz današnje perspektive i proživljenoga iskustva u protekla tri desetljeća vidi se koliko je zapravo bio golem značaj odluke hrvatskih političkih predstavnika u BiH o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Iako se danas, više nego ikada ranije, mnogi upinju oblatiti Herceg Bosnu, njezinu ulogu i značaj, položaj Hrvata u BiH pokazuje gdje bi oni bili bez ove vrste organiziranja početkom devedesetih.

Bili bi od Amerike do Australije, od Norveške do Italije, svugdje osim u BiH. Dovoljno je vidjeti sudbinu Hrvata na onim prostorima BiH koji nisu bili organizirani kroz Herceg Bosnu. Na tim prostorima Hrvati su preživjeli osmansku, austrougarsku i jugoslavensku vladavinu, ali posljednji rat nisu i tamo ih danas ima tek u tragovima. Njihov udio u strukturi stanovništva Banje Luke, Prijedora, Bihaća, pa i Sarajeva na razini je statističke pogreške.

Hrvati su u značajnijem broju ostali i opstali samo tamo gdje ih je HVO branio i gdje je funkcionirala Herceg Bosna. Onima kojima smeta Herceg Bosna i koji je danas etiketiraju kao “zločinačku”, “paradržavnu”, “takozvanu”, zapravo smeta što su Hrvati na prostoru koji je ona branila opstali i kao narod i kao politički čimbenik.

Još su licemjerniji pokušaji da se Herceg Bosnu prikaže u svjetlu razgradnje BiH. Jer istina je upravo suprotna. Pravodobnim organiziranjem kroz Hrvatsko vijeće obrane (HVO) i Herceg Bosnu Hrvati su omogućili obranu i oslobađanje golemog prostora BiH. I to u vrijeme dok su neki drugi spavali i uvjeravali svoju javnost da rata neće biti. Hrvati su i ugradnjom svoje Herceg Bosne u temelje Federacije BiH pokazali da su branili i čuvali, a ne cijepali BiH. Ta njihova žrtva u Washingtonskom sporazumu nikada nije valorizirana. Bez Herceg Bosne Hrvati su došli na udar raznih međunarodnih mešetara i onih u BiH koji bi svoje ratne ciljeve ostvarivali i u miru. Zato je njima Herceg Bosna i 30 godina nakon uspostave trn u oku.

Povijesno je podcijenjena i uloga Herceg Bosne u obrani Republike Hrvatske. Nije mali broj onih u Hrvatskoj koji vrlo ružno govore o Herceg Bosni. A onda je žrtvovana kako bi i Hrvatska i BiH danas bile slobodne i cjelovite države.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?