01.05.2021. u 15:57

Jedna od najčudnijih stvari u raspravama koje se vode o koroni jest izostanak gotovo bilo kakvog interesa za pitanje porijekla virusa. To je čudno, jer je jasno kako, ako prethodno ne detektiramo uzroke neke pojave, ne možemo očekivati ni velike rezultate u bavljenju njezinim posljedicama. Onda imamo to što imamo – samo beskrajna nagađanja i jalova pametovanja oko nečega što uopće ne znamo što je, niti kako je nastalo.

Kad je izbila epidemija prvo smo, tako, svi bez žvakanja progutali priču o šišmišu s “mokre tržnice” u Wuhanu, kojeg je neki gladnik pojeo, i tako zarazio čitav svijet. A onda se ispostavilo kako wuhanski gastronomi nisu baš ludi za šišmišima, pa su nam dobacili “kost” kako na meniju možda i nije bio šišmiš, već ljuskavac, pa smo jedno vrijeme glodali tu kost, podijelivši se na zagovornike “teorije šišmiša” i “teorije ljuskavca”. Potom se ispostavilo kako se odmah pored famozne tržnice nalazi Institut za virologiju, koji se bavio istraživanjima virusa kod šišmiša, o čemu su objavljivani i znanstveni radovi. Tako je pala sumnja kako je virus moguće “pobjegao” iz laboratorija tog instituta. Teorija o tržnici kao izvoru zaraze dodatno je dovedena u sumnju potragom za tzv. “nultim pacijentom”, koja je pokazala kako najraniji slučajevi nisu imali nikakve veze s tržnicom. No, ubrzo su na takve informacije reagirale kineske komunističke vlasti, pa su pozatvarale “zviždače”, koji su se usudili iznijeti u javnost tako “neodgovorne” teze, a njihove nalaze proglasile “propagandom”.

Cenzura nije stala samo na Kini, već je proširena i na zapadne medije i javnost, kroz različite oblike pritisaka, da bi na kraju svi glasovi sumnje bili bezupitno stavljeni u ladicu s etiketom “teorije zavjere”. Tako su nam rekli kako virus nije mogao pobjeći iz laboratorija, jer je prirodan – kao da prirodan ne može pobjeći? A je li doista prirodan? Članak Ralpha Barica i Petera Daszaka, objavljen 2015. u časopisu “Nature”, upozorava na nepromišljene i opasne eksperimente u laboratoriju u Wuhanu, gdje su “istraživači stvorili virus”, koji se “izuzetno dobro razvija u ljudskim stanicama”, i koji “nitko neće moći obuzdati ako pobjegne”. Ako imamo na pameti katastrofalne posljedice koje je pandemija korone ostavila na zdravlje ljudi i ekonomiju u čitavom svijetu, nije teško dosegnuti razloge zbog kojih se danas svjedočanstva poput ovog ignoriraju, dok se kao službena istina usvaja teorija o tržnici s egzotičnim životinjama. Ako bi se pokazalo kako virus potječe iz laboratorija, to bi imalo eksplozivan potencijal za međunarodnu politiku s teško sagledivim posljedicama. Također je jasno zbog čega znanstvena zajednica na Zapadu u velikoj mjeri sudjeluje u zataškavanju i gušenju ove rasprave. Suradnja američkih i europskih znanstvenika s institutom u Wuhanu i još nekim kineskim laboratorijima vrlo je intenzivna. Kina je danas “obećana zemlja” za znanstvenike koji se bave biološkim istraživanjima, koja često mogu imati moralno upitne aspekte. U Kini ne postoje takva moralna ograničenja. Tako je sredinom travnja u časopisu “Cell” objavljena studija tima znanstvenika koji u Kini radi na ugrađivanju ljudskih stanica u zametak majmuna. Cilj tog projekta je da se korištenjem DNK stanica pacijenta laboratorijski uzgajaju ljudski organi. Na Zapadu bi ovakvi eksperimenti s pravom pobudili snažan moralni otpor i gnušanje, ali u Kini nemaju problema s takvim malograđanskim slabostima, pa vidimo kako nije problem ni laboratorijski uzgajati čovjeka-majmuna.

Za Kinu ovo je, prije svega, dobar posao – dok s jedne strane oslobađa zapadne znanstvenike moralnog balasta, nudeći im “slobodu istraživanja”, s druge strane dobiva zapadnu znanost i tehnologiju. Ako kao nusprodukt te “suradnje” povremeno izbije neka epidemija ili obogatimo Zemlju “rasom” čovjekolikih majmuna, ništa zato, sve je to u službi znanosti i napretka, zar ne? Zbog svega toga je važno izvršiti javni pritisak na znanstvenu zajednicu kako bi se progovorilo o ovim etičkim pitanjima, gdje je pitanje porijekla “kineskog virusa” samo vrh ledene sante. Pandemija korone treba nam poslužiti kao zvono na uzbunu i moralno preispitivanje ove čudne neprincipijelne koalicije kineskih komunista i zapadne tehnokracije – ako ništa, bar kako na kraju ne bismo i stvarno ispali majmuni.
 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?