25.01.2014. u 08:47

Za glavnu biblijsku temu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana uzeli su provokativan upit iz Prve poslanice Korinćanima: “Zar je Krist razdijeljen?”

Od 1908., po prijedlogu Paula Wattsona, organizira se Svjetska molitvena osmina za kršćansko jedinstvo od 18. do 25. siječnja. Od subote večer u mnogim crkvama diljem svijeta moli se za jedinstvo kršćana. Večeras završava ovogodišnja molitvena osmina. Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstvo “Vjera i ustrojstvo“ Svjetskog (Ekumenskog) vijeća crkava, čije je sjedište u Ženevi, i ove godine objavili su molitveni priručnik. Molitveni priručnik za ovogodišnju Osminu priredili su kršćani iz Kanade. Za glavnu biblijsku temu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana uzeli su provokativan upit iz Prve poslanice Korinćanima: “Zar je Krist razdijeljen?” (1 Kor 1, 13). Na prvim strancima istaknuli su različitosti u svojoj zemlji: “Kanada je poznata po svojim prirodnim ljepotama: planinama, šumama, jezerima i rijekama, žitnim poljima i trima oceanskim obalama.

Naša se zemlja prostire od Atlantika do Pacifika i od granice sa SAD-om do Sjevernoga pola. To je zemlja bogata poljoprivrednim i prirodnim bogatstvima. Kanada je, također, zemlja različitih naroda: prvi narodi Inuiti i Métisi i mnogi narodi koji su se ovdje doselili iz cijeloga svijeta. Imamo dva službena jezika, francuski i engleski, no mnogi Kanađani čuvaju kulturnu i jezičnu baštinu iz domovine svojih predaka. Naše društvene i političke podjele često zavise od jezičnih, kulturoloških i regionalnih razlika, no mi učimo razumjeti kako ovi nacionalni identiteti pridonose zdravoj kanadskoj različitosti.” Taj priručnik pripravili su na hrvatskom jeziku Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom crkava u Hrvatskoj (EKOCUH). Uredništvo potpisuje tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Jure Zečević (OCD), a izdavači su Kršćanska sadašnjost i Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog. Mnogi kršćani i u BiH mole iskreno za jedinstvo kršćana, i to ne samo u Osmini! Nadam se da ćemo uz molitvu i pridonijeti zdravoj bosanskohercegovačkoj različitosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?