24.10.2020. u 19:00

Poslali su izaslanike da pitaju mogu li prekinuti post koji su održavali sedamdeset godina. Gospodin pita preko proroka Zaharije narod i svećenike: “Kad postite i naričete petoga i sedmoga mjeseca već sedamdeset godina, zar meni postite?” i “A kad jedete i pijete, zar sebi ne jedete i pijete?” (Zah 7,5-6)

Gospodin im je dao propise preko proroka dok je život cvjetao u njihovim gradovima. Bit tih propisa može se sažeti: Suditi istinito! Dobrostiv biti. Milosrdan biti. Ne tlačiti udovicu, siročeta, došljaka i uboga. Ne snivati pakosti drugom.

Međutim, oni nisu htjeli čuti za te Gospodinove propise. Srce im je postalo kameno. Posljedica odbacivanja Gospodinovih propisa jest izgnanstvo. Zemlja koja je bila puna života postala je pustoš. (Zah 7) Međutim, Gospodin želi da ponovno u Jeruzalemu bude život. Ostatak želi vratiti da bi obnovili život i Hram.

Hrabri ih: “Ne bojte se, neka vam jake budu ruke!” (Zah 8,13) I ukratko im ponavlja bitne upute: Govoriti istinu! Suditi istinito i miroljubivo! Ne snivati u srcu drugom zlo! Ne ljubiti lažnu kletvu. Ako prihvate i budu živjeli te propise, onda: “Post četvrtog, post petoga, post sedmoga i post desetoga mjeseca postat će za Dom Gospodinov radost, veselje i veseli blagdani! Ali ljubite istinu i mir!” (Zah 8,19) Ako budu Židovi živjeli ove propise, Gospodin kaže, kako će k njima dolaziti ljudi iz drugih naroda vidjeti i čuti kao je s njima Bog.

Drugi dio Knjige proroka Zaharije sadrži poglavlja od 9. do 14. Govori se o različitim temama. Bibličar prof. dr. fra Božo Lujić zaključuje u knjizi “Starozavjetni proroci” u čemu je bit tih poglavlja: “Ono što se tu ističe jest uvjerenje kako se zlo ne nalazi izvan naroda nego upravo u njemu. Prva zadaća, prema Zaharijinoj knjizi, nije slavodobitno pobijediti svoje neprijatelje, nego očistiti sebe i svoj narod”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije