09.08.2022. u 16:33

Sve mjere pod motom "Mislimo na druge", za cilj su imale solidariziranje s rizičnima. Nedopustivo je da onda sustav kiksa na posljednjem koraku, i to na pacijentima s izraženim simptomima uz opću slabost

Bez obzira hoće li istraga ukazati na nečiju odgovornost za smrt novinara Indexa Vladimira Matijanića, potresna i zabrinjavajuća ispovijest njegove partnerice Andreje Topić, provocira pitanja Covid-protokola. To više jer smo po Worldometersu već treći tjedan u svjetskom vrhu po smrtnosti, a tek 59. po omjeru zaraženih. Slovenija s triput više zaraženih ima proteklu sedmicu četiri mrtva na milijun stanovnika, a mi 22, te smo u ponedjeljak bili drugi iza Novog Zelanda, a ispred Australije i Italije s 18 i 17, ne računajući zemlje do nekoliko stotina tisuća žitelja. Od početka pandemije po smrtnosti smo osmi u svijetu. Možemo se tješiti da smo na toj listi okruženi uglavnom istočnoeuropskim zemljama, pripisivati to necijepljenju starijih, ili tomu što smo europski lideri po pretilosti., ali kod nas se umire više nego i u zemljama s lošijim faktorima smrtnosti. Covid-protokoli trebali bi biti svima jasni, s VIP fokusom na imunokompromitirane, a s oprezom prema pacijentima s komorbiditetima i pojačanim simptomima. Jer sve mjere poduzimane pod motom "Mislimo na druge", za cilj su imale solidariziranje s rizičnima. Nedopustivo je da onda sustav kiksa na posljednjem koraku, i to na možda visokorizičnoj osobi koja zbog malaksalosti, a i zaraze, ne može do liječnika niti uz tuđu pomoć.Još nismo čuli sve o Matijanićevu necijepljenju, ili o okolnostima nestašice lijeka koji može ublažiti teže posljedice Covida, a neki propituju i kontraindikacije dane terapije zbog pogoršanja nakon druge doze. I to govori da u okolnostima s dosta nepoznanica nije korektna antihadezeovska histerija i hajka protiv liječnika te pumpanje nepovjerenja u sustav, uz vulgarne ispade emocionalno potresenih. To je put u beznađe i anarhiju. Zdravstveni sustav ima divnih ljudi, s i bez stranačke iskaznice.

Iako nije normalno da ministar šalje inspekciju zato što je Matijanić bio medijski poznata osoba, kako je najavu nadzora u splitskom KBC-u i Zavodu za hitnu medicinu, za Radio Dalmaciju komentirao ravnatelj Zavoda dr. Leo Luetić, dodavši "ništa neobično". Kriteriji moraju biti isti za sve, a ne se voditi principima "medijske pažnje", odnosno "javne važnosti"!? Pri tomu je Luetić etiketirao i ministra, bez obzira na stvarne motive Vilija Beroša, ali najgore je što je tu etiketu prikačio i na mrtvog čovjeka, kojem je profesionalni i životni credo bio suprotan. Matijanić je baš na primjerima protekcionizma demonstrirao oštrinu svoga pera, a koliko je beskompromisan u tomu bio, govori i to kako je otišao. I u svojoj najvažnijoj i posljednjoj bitki kad rijetki ne bi poklekli u zemlji ispremreženoj vezama i ogrezloj u nepotizam, u kojoj se i život spašava "na poziv", on je odbio ponudu svoje žene da pokuša "na poziv" pribaviti možda spasonosni lijek.

I zbog Matijanića, ali i svih nas, posve je nebitno je li i kome bio poznat, za koji medij je pisao i što o njemu misle lijevi i desni. Ako je prevencija u srži zdravstvenog sustava, onda kod rizičnih treba puhati i na hladno. Bez obzira je li se Matijanić na sugestiju imunologinje nije mogao ili se naprotiv trebao cijepiti. Jedino bitno je da je bio Covid-pacijent s komorbiditetima i simptomima zbog kojih je tražio hospitalizaciju i hitnu intervenciju, te je li tretiran po pravilima struke. Očito nije imao VIP tretman, kao "neki drugi novinar koji je dobar sa mnom", kakvu je životnu lekciju mrtvom čovjeku očitao kirurg dr. Hrvoje Tomasović, premda je prethodno korektno iskazao poštovanje i sućut obitelji. "On očito nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo doktorima pa nije imao koga zvati osim hitne", tumači kirurg koji ističe da je ovo ljeto imao najmanje pet poziva zbog sličnih stvari. "Možeš smatrati da je na kraju umro zbog svojih kvazi poštenih stavova kako mu ne trebaju protekcije i onda nema koga zvati za pomoć. Prijateljstva i postoje da se pomogne jedan drugome, ali on očito nije imao prijatelja niti među svojima! A ja kao desničar svakome pomognem odmah kad me nazove!", Tomasovićeva je etika koja je izazvala zgražanje i liječničkih udruga, premda su ga brojni pratitelji na Facebooku i podržali. Dakako, kad se o zdravlju i životu radi, nebitno je tko je tko, tko je kome prijatelj, tko je na kojoj poziciji ili u kojoj stranci. Matijanić je znao beskrupulozno iznositi kritičke stavove i pretjerivati u uopćavanju, osobito prema HDZ-ovcima, ali to ne može biti opravdanje za protekcionaške "posvete". To više jer kad je trebalo postavljao je za sustav teška, ali logična pitanja u povodu Covid-smrti 18 štićenika staračkog Doma u Splitu. Pišući o dvostrukim kriterijima u pandemiji, zaključio je "Više od 10.000 mrtvih. Previše. Nažalost ne i začuđujuće.". Sada ih je više od 16.400. Koliko ih je koji nisu bili dobri s nekim poput dr. Tomasovića već su bili prepušteni standardnom Covid-protokolu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije