BRUXELLES

Komisija EU-a poslala popis zakona koje vlast mora usvojiti

unija
Reuters/PIXSELL
15.02.2012.
u 10:27

Europska komisija traži usvajanje presude u slučaju “Sejdić-Finci”

Europska komisija od novog Vijeća ministara BiH traži žurno usvajanje proračuna bez kojeg državne institucije vlasti ne mogu funkcionirati. “Postoji ozbiljna zabrinutost zbog nedostataka političkog dogovora o proračunu za državne institucije BiH za ovu godinu. Istodobno se nastavlja neslaganje povodom sveobuhvatnog fiskalnog okvira za 2012. i 2013. godinu”, poručio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje EU-a Štefana Fulea. Iz službenog Bruxellesa poručuju kako je u BiH neophodna zdrava ekonomska i fiskalna politika, što je preduvjet i za dalje eurointegracije zemlje. Iz Europske komisiji jasno su vlastima u BiH poručili što trebaju uraditi. Trebaju usvojiti zakon o državnoj pomoći kao i proračun za ovu godinu.

Vlasti u BiH pozivaju se da u potpunosti usklade Ustav sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima, a povodom odluke u slučaju “Sejdić i Finci” Pozdravili su nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o cenzusu. Ocjenjuje se da su to koraci koji će BiH pokrenuti u dobrom pravcu. “Vjerodostojan napor i prijedlozi radne skupine uspostavljene po ovom pitanju omogućili bi i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi vodilo daljem jačanju odnosa BiH i EU”, kazao je Petar Stano. Čestitajući na uspostavi novog Vijeća ministara BiH, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, i povjerenik za proširenje Štefan Fule poručili su kako će Unija nastaviti pomagati BiH, ali da osnovna odgovornost za napredak leži na samoj državi, njenim čelnicima i institucijama.

“EU vjeruje da će novo Vijeće ministara raditi na onome što je želja građana BiH. Mi ih ohrabrujemo da se koncentriraju na zahtjevnu agendu europskih integracija. Sada je neophodno poduzati konkretne korake da bi se ova agenda primijenila”, rekao je Stano za Radio Deutsche Welle. Članovi Predsjedništva BiH pod pritiskom EU-a jučer su na žurnoj sjednici u usvojili konačan tekst zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2011. godinu u iznosu od 1.245,815.495 KM koji ide u Parlament.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?