Odžak

Kompetencije za tržište i vještine za budućnost

mladi
Nada Koturić
29.03.2012.
u 10:42

Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim, izbjegličkim, lokalnim zajednicama u 17 općina BiH

Veliki broj mladih, čak njih 50-ak zainteresirao je projekt dvodnevne radionice u Odžaku “Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim, izbjegličkim, lokalnim zajednicama”.

Kako doći do poslodavca

Bila je to prilika da mladi steknu znanje i nauče kako doći do poslodavca, kako se na najbolji način predstaviti, ili pak napisati svoj prvi biznis plan, u najkraćem, kako što spremniji izaći na tržište rada.

Aktivnosti se realiziraju u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), financiranog sredstvima vlade Kraljevine Španjolske.

Projekt “Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim izbjegličkim lokalnim zajednicama” se provodi na području 17 općina u Bosni i Hercegovini: Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Goraždu, Mostaru, Širokom Brijegu, Trebinju, Brčkom, Odžaku, Bijeljini, Banjoj Luci, Prijedoru, Doboju, Tuzli, Zenici, Bihaću, Livnu i Vitezu.

Zapošljavanje mladih

- U okviru projekta YERP Unicef je povjerio Uniji za održivi povratak i razvoj Bosne i Hercegovine da prezentira novi projekt zapošljavanja mladih koji je u skladu s europskim standardima i koji se odavno primjenjuje u europskim zemljama. Za mene kao profesora optimistično je što je veliki broj mladih Odžaka pokazao interes za ove radionice.

Nitko od njih nije kazao da želi ići iz Bosne i Hercegovine, već upravo želi ostati. U tome im treba samo mala pomoć, istaknula je prof. Mirhunisa Zukić iz Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini.

“U drugome krugu naših edukacija”, dodala je prof. Zukić, “je 45 mladih koji su se zaposlili, a preko 100 volontera koji su stekli određenu vještinu da se mogu predstaviti poslodavcima. Održan je, također, i sastanak Unije za održivi povratak i razvoj BiH s predstavnicima Udruga kako bi se sagledale potrebe na terenu s aspekta održivog povratka i ranjivih grupa.

- Približava se velika regionalna donatorska konferencija. Očekujemo da će BiH dobiti planirana sredstva od 101 milijun eura za te namjene i želimo da Posavina bude u tom planu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?