DRAGAN ČOVIĆ

Komšić je izabran u skladu sa Ustavom koji se mora promijeniti

dragan čović
arhiva VL
27.05.2010.
u 12:12

- I kad bi svi Hrvati glasali za jednog kandidata, ne može se garantirati da bi izabrali tog svog kandidata - pojasnio je Čović

Gostujući sinoć u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je pozitivan stav u vezi dogovora između vladajućih i opozicije u RH prema kojem je fiksno određen broj saborskih zastupnika iz dijaspore (3), a da pravo glasa Hrvati u BiH mogu ostvariti u četiri konzularna predstavništva.

- Bio bih sretan da je ta fiksna kvota mnogo veća - kazao je Čović.

Što se tiče glasačkih mjesta u BiH, Čović ističe kako niko nije spomenuo brojku četiri.

- Ovdje se govori o diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Imate konzularne dane, odnosno, možete odrediti u bilo kojemu mjestu u BiH konzularne dane. Morate omogućiti svakom glasaču da ostvari svoje pravo da glasuje. Neprihvatljivo je da bilo koga spriječite zbog tehničkih uvjeta da stoji u redovima ili da mu oduzmete to pravo - kazao je Čović.

 -Hrvati iz BiH su toliko dali za Republiku Hrvatsku, za njenu neovisnost, da nemamo pravo sada stati na njenom putu u Evropsku uniju - istakao je Čović.

Vezano za skorašnji posjet predsjednika RH Ive Josipovića Banjoj Luci i hrvatske premijerke Jadranke Kosor Sarajevu, Čović je kazao kako je to mnogo vrjednije nego spomenuti dogovor o fiksnoj kvoti.

Kazao je kako će Kosor učiniti sve da BiH bude strateški partner s RH.

Komentirajući razjedinjenost hrvatske političke scene u BiH, Čović je kazao kako u BiH postoji 21 stranka s hrvatskim predznakom, što je previše. On vjeruje kako će njegova stranka imati najviše glasova na listopadskim izborima, te ističe i to kako ne treba negirati ni druge stranke.

Na pitanje voditelja Otvorenog hoće li doći do razlijevanja glasova kao što se to već dogodilo, kada su Bošnjaci izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je istakao kako je Komšić izabran u skladu s Ustavom.

- I kad bi svi Hrvati glasali za jednog kandidata, ne može se garantirati da bi izabrali tog svog kandidata - pojasnio je Čović.

On je kazao kako nikakav sporazum između njega i Milorada Dodika (SNSD) nije potpisan.

Mi razgovaramo sa svim predsjednicima strankama, kazao je Čović ističući kako hrvatske stranke, ukoliko žele biti na vlasti, moraju biti u savezu bar s jednom srpskom i jednom bošnjačkom strankom.

Bez hrvatskih stranaka se može formirati vlast, kazao je Čović te dodao da se nakon listopadskih izbora u BiH u roku od šest mjeseci mora donijeti novi ustav.

Dvoentitetska BiH s tri konstitutivna naroda je neodrživa, kazao je Čović, ističući pri tom kako stabilnosti u BiH nema s postojećim Ustavom.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mitar
12:53 28.05.2010.

Jeli ovo on govori u ime Jugoslovena koje predstavlja?Kada bude predstavljati svoj narod Jugoslovene neka slobodno govori o ustavnim promjenama,dotle neka suti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?