GROBLJE CRKVICE

Kopali grob Antonije Grgić, imali dojavu da je ispod Adolf Andrić

feniks
VL FOTO
27.08.2011.
u 11:35

Ekshumacija na gradskom groblju Crkvice nije potvrdila točnost saznanja o lokaciji s tijelom jednog od članova skupine Fenix

Po nalogu Županijskog suda u Zenici, jučer je na gradskom groblju Crkvice otvoren grob Antonije Grgić. Kako nam je pojasnio Brane Tomaš, županijski tužitelj u Zenici, Tužiteljstvo je raspolagalo saznanjima da je ispod tijela Antonije Grgić, koja je preminula 1974. godine, dvije godine ranije pokopan Adolf Andrić. Suglasnost od obitelji Antonije Grgić za otvaranje njezina groba nije postojala jer nitko od njezine obitelji nije pronađen ni u BiH ni u Hrvatskoj. - Ekshumaciju su tražile dvije sestre Adolfa Andrića koje danas žive u Rijeci.

Mi smo od neposrednih svjedoka došli do saznanja da bi ispod tijela Antonije Grgić mogli biti posmrtni ostaci Adolfa Andrića, kazao je tužitelj Tomaš. Kako tijelo nije pronađeno, ekshumacija je jučer popodne prekinuta. Adolf Andrić prvi je ubijeni pripadnik skupine Fenix. Riječ je skupini od 19 mladića koji su u ljeto 1972. godine ilegalno prešli jugoslavensku granicu s namjerom rušenja ustavnog poretka bivše države. Za njihovu namjeru brzo se doznalo, a u potragu za članovima skupine krenuo je sav raspoloživi vojni i policijski aparat bivše SFRJ. Andrić je ubijen prvi na lokalitetu ispod Raduškog kamena na planini Raduša. Ostali članovi skupine ondje su ga i pokopali, ali je njegovo tijelo nakon toga vlast bivše države odlučila prebaciti u KPZ Zenicu gdje je urađena obdukcija. Nakon toga gubi se svaki trag o tomu gdje su završili Andrićevi posmrtni ostaci. 39 godina nakon ulaska skupine Fenix, čije pripadnike hrvatski narod doživljava kao heroje koji su ga pokušali osloboditi jarma komunizma, a vlast bivše države kao teroriste, misterij o načinu na koji su ubijani pripadnici Fenix skupine još nije do kraja rasvijetljen, a lokacije s tijelima još osmorice fenixovaca još nisu pronađene.

«Mi nastavljamo potragu jer nitko obiteljima ne smije uskratiti pravo na dostojan pokop ubijenih članova. Vjerujem da su ovdje na gradskom groblju Crkvice u Zenici završili posmrtni ostaci još trojice pripadnika skupine Fenix, ali oni nisu pokopani u grobovima kao što smo imali saznanja za Adolfa Andrića. Nije lako, ali ne odustajemo i nastavljamo potragu», kazao je jučer don Anto Jelić, predsjednik Hrvatskoga katoličkog dobrotvornog društva, koji godinama istražuje okolnosti stradavanja pripadnika skupine Fenix.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?