POSJETA

Kosor nakon političke izjave idući tjedan dolazi u BiH

mirogoj (1)
Boris Šćitar/PIXSELL
16.01.2011.
u 11:43

Predsjednica Vlade RH, prema protokolu, planira posjetiti središnju Bosnu, bolnicu u Novoj Biloj, općinu Vitez i franjevački samostan u Gučoj Gori...

Tjedan dana nakon što je u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Ivom Josipovićem ukazala na institucionalnu i političku obespravljenost bh. Hrvata, predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor u utorak stiže u jednodnevni posjet BiH. U kratkom, ali politički sugestivnom posjetu predsjednice hrvatske Vlade, prema utvrđenom protokolu, planirana je i središnja Bosna.

Poruka vlastima BiH


Nakon slijetanja u sarajevsku Zračnu luku, premijerka Jadranka Kosor odmah će se uputiti u središnju Bosnu gdje će posjetiti bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj čiju je izgradnju financirala Vlada Hrvatske. Nakon obilaska bolnice, hrvatska premijerka sa suradnicima uputit će se u općinu Vitez, gdje bi trebala razgovarati sa županijskim i općinskim dužnosnicima, gospodarstvenicima, čelnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Jednodnevni posjet BiH, koji se već dulje pokušava organizirati, predsjednica Vlade RH završava posjetom franjevačkom samostanu i franjevačkoj kući u Gučoj Gori. Iz dobivenih informacija nije se moglo utvrditi hoće li premijerka Jadranka Kosor imati bilo kakve susrete s bh. dužnosnicima u Sarajevu.

Posjet nakon izjave


Još jednom će biti poslana poruka o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i BiH, ali će se ukazati na potrebu konzistetnog poštivanja prava Hrvata kao najmanjeg i najugroženijeg konstitutivnog naroda u BiH. Spomenimo da su predsjednik RH Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor prošli tjedan kroz zajedničku izjavu nedvosmisleno poručili koaliciji koju predvodi SDP BiH “da u ovom trenutku posebno važnim drže da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi”, te da se u njoj kao čimbenici na kojima stoji posebna odgovornost za konstituiranje izvršne vlasti, “s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda”. Čelnici RH jasno su poručili da bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može postati država koja funkcionira.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:13 16.01.2011.

Posjet osobnog karaktera. Nema kontakt sa duznosnicima BiH. Mozda nastavlja tamo gdje je Tudjman stao, odnosno pokusao da sprovede u djelo. Osvajanje bosanskih teritorija ili nesto drugo...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?