SP u skijanju

Kostelić u superkombinaciji ide po svoju treću svjetsku medalju

Ivica Kostelić
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
11.02.2013.
u 07:45

Na SP-u u Schladmingu Kostelić danas (12 i 18.15 HRT2 ) u superkombinaciji ide po svoju treću svjetsku medalju. U 12 nastupa u Schladmingu u spustu, Ivica ima dva postolja, oba treće mjesto

Aksel Lund Svindal, najnoviji spustaški prvak svijeta, danas ima priliku treći put uzastopce biti svjetskim prvakom u superkombinaciji. Jedna od najvećih prepreka na tom putu bit će mu Ivica Kostelić, koji dosad nema nijednu kombinacijsku medalju na svjetskim prvenstvima.

Na posljednjem SP-u Ivica superkombinaciju nije niti vozio jer je bio načet nakon bronce u superveleslalomu pa se štedio za obranu bodova u ukupnom poretku Svjetskog kupa što se tada pokazalo dobrom odlukom. U svojoj najboljoj disciplini nije Ivica nastupio ni 2009. u Val d'Isereu jer su ga, samo tjedan dana prije, "uštekala" leđa, i to u trenutku kada je također bio vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Zapravo, Ivica je dosad na svjetskim prvenstvima samo jednom nastupio u superkombinaciji. Bilo je to 2007. u švedskom Areu kada je osvojio 12. mjesto. No, tada Ivica nije bio toliko solidan u brzim disciplinama kao što je danas.

Slalom je opet noćni

Na najvećim natjecanjima, koja se održavaju svake četiri ili svake dvije godine, Ivica je dosad osvojio pet medalja. Na Olimpijskim igrama ima tri srebra (dva u superkombinaciji, a jedno u slalomu), a na svjetskim prvenstvima ima zlato (u slalomu) i broncu (u superveleslalomu).

Osim Svindala, koji bi mogao napraviti veliku prednost u spustu, jedan od najvećih konkurenata za kombinacijsku medalju Ivici će biti i čovjek koji mu je odnio kombinacijsko zlato na ZOI u Torinu, 2006. Ligety je jučer bio drugi na treningu kombinacijskog spusta (koji Ivica nije niti vozio), a kao najbolji svjetski veleslalomaš može i sasvim dobro voziti slalom.

Drugi čovjek koji je Ivici "ukrao" kombinacijsko zlato, ono u Vancouveru, ovaj put neće niti nastupiti. Bode Miller odlučio je ovu sezonu pauzirati da bi se što bolje spremio za sljedeću, olimpijsku, sezonu.

– Budući da se očekuje da će slalomska staza biti zaleđena, puno će toga ovisiti o postavljanju slaloma, koliko će taj postav ići na ruku brzincima. U svakom slučaju, glavne konkurente vidim u Pinturaultu, Ligetyju, pa čak i Svindalu – kaže Ivica koji jučer nije vozio trening kombinacijskog spusta, već je zajedno s Maxom Urlichom trenirao slalom u obližnjem Reiteralmu.

Kombinacijski spust, koji će voziti i Urlich, na rasporedu je u 12 sati, dok se kombinacijski slalom vozi u večernjem terminu (18.15) jer su slalomi u Schladmingu tradicionalno večernji. Inače, schladmingska tradicija baš ne ide na ruku Kosteliću.

Ivica napada Girardellija

Od 12 slalomskih nastupa u ovom austrijskom skijalištu, Ivica je samo dvaput završio na postolju, i to oba puta kao treći, a četiri puta nije završio utrku (četiri puta zaredom, od 2004. do 2007.). Prošle sezone Ivica je bio četvrti, s jednom stotinkom zaostatka iza Matta. Pobijedi li, Ivica će sa 33 godine i 80 dana postati najstariji svjetski kombinacijski prvak. U tom slučaju prešao bi Girardellija koji je to bio sam 32 godine i 218 dana. Najviše medalja na svjetskim prvenstvima u superkombinaciji osvojio je Kjetil Aamodt (5), a njegov sunarodnjak Svindal dosad ih ima tri.

Francuskinja a Na sveopće iznenađenje, ženski spust osvojila je malo poznata Francuskinja Marion Rolland (30), skijašica koja je samo dvaput bila na postolju u Svjetskom kupu, i to oba puta baš u Schladmingu.

Fanchini druga a Talijanka Nadia Fanchini bila je druga, baš kao i njena sestra Elena prije osam godina u Bormiju.

Maze sedma a Slovenka neće uspjeti osvojiti medalju u svih pet disciplina jer je u spustu bila tek sedma.

Komšić 36. a Vrlo mlada Hrvatica (16) startala je s brojem 40 i završila kao 36.

– Bilo je ovo veliko iskustvo i veliki poticaj za nastavak moje karijere – kazala je Andrea.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije