EKSHUMACIJA

Kosti iz Bugojna otišle na analizu, kopanja u lipnju

bugojno
VL FOTO
22.05.2011.
u 19:00

Za tri dana pronađeni su samo sitni dijelovi kostiju za koje je potvrđeno da su ljudskog podrijetla, a koji su više puta paljeni

Ekshumacija na području Ivandića njive u naselju Vrbanja u općini Bugojno je završena, a potraga za tijelima bugojanskih Hrvata nestalih u proteklom ratu bit će nastavljena u lipnju, rekao je za medije član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić. “Na ovom lokalitetu traženi su posmrtni ostaci tri osobe iz skupine od dvadeset Hrvata nestalih u proteklom ratu, a za tri dana pronađeni su samo sitni dijelovi kostiju za koje je potvrđeno da su ljudskog podrijetla, a koji su više puta paljeni, već su upućena u laboratorij gdje će biti izvršena DNK analiza”, pojasnio je Jurišić.

Na ovoj lokaciji, prema svjedočenju bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH Enesa Handžića, trebali bi biti pronađeni posmrtni ostaci Jadranka Gvozdena, Perice Kovačevića i Nikice Miloša, zvanog Kardelj.

U Bugojnu je ekshumacija bila i prekinuta jer je na ovom području pronađena protutenkovska mina zaostala iz proteklog rata koju su uklonili pripadnici Civilne zaštite, a zatražena je i intervencija Tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Busovače. Ekshumacija je vršena po nalogu Suda BiH, a na temelju informacija koje su dobivene od Handžića koji je bio i prvi poslijeratni ministar unutarnjih poslova Srednjobosanske županije. Krajem travnja Handžić se zbog zločina nad bugojanskim Hrvatima nagodio s Tužiteljstvom BiH, što je Sud BiH prihvatio, a izricanje presude odgođeno je i zakazano za 25. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?