otkriće u crnom moru

Kosti ruke Ivana Krstitelja nađene u Bugarskoj?

sveti ivan krstitelj
AFP/PIXSELL
16.06.2012.
u 10:44

Analize potvrđuju da su kosti iz prvog stoljeća, da pripadaju ruci jednog čovjeka koji je živio na Bliskom istoku, odnosno pokraj rijeke Jordan

Jesu li kosti nađene u jednom sarkofaku na otoku Sv. Ivan u bugarskom dijelu Crnog mora stvarno od Ivana Krstitelja? Analize potvrđuju da su kosti iz prvog stoljeća, da pripadaju ruci jednog čovjeka koji je živio na Bliskom istoku, odnosno pokraj rijeke Jordan. Je li to dovoljno da se kaže kako su to kosti ruke Ivana koji je krstio Isusa?

Krenimo redom. Znamo, prema Svetom pismu, da je Isus umro razapet na križu i zatim uskrsnuo. Ivana Krstitelja je ubio, odsjekavši mu glavu, kralj Herodes Antipatros. Ivan ga je tijekom svojih propovijedi optuživao zbog toga što je živio sa šogoricom Erodiadom. Herodes Antipatros je zatvorio Ivana i na zahtjev Erodiadijine lijepe kćeri Salomè mu je odsjekao glavu.

Na sarkofagu i ime

Prije gotovo tri godine arheolozi su za vrijeme iskapanja pokraj manastira na otoku Sv. Ivana u Crnom moru u Bugarskoj pronašli kosti koje su bile pohranjene unutar sarkofaga, na kojemu je na starogrčkom jeziku bilo napisano i ime Ivana Krstitelja. Arheolozi su bili uvjereni kako je taj sarkofag do Bugarske došao iz Atakije u Turskoj gdje, kako se držalo, je do drugog stoljeća poslije Krista bila čuvana relikvija iz Svete zemlje.

Dakle, to bi mogle biti kosti onoga koji je krstio Isusa? Znanstvenici su bili sumnjičavi, a bilo je i onih koji su takve pretpostavke nazvali smiješnima. Jedan od takvih sumnjičavaca bio je profesor Thomas Higham sa sveučilišta u Oxfordu, koji je i uvjereni ateist. Higham se ponudio da će nađene kosti podvrgnuti ispitivanju s ugljikom kako bi se utvrdila njihova dob. Sada su došli rezultati tih analiza i Higham je ostao iznenađen. Ne samo što su iz doba u kojem je Ivan Krstitelj živio, već pripadaju i samo jednom čovjeku, a kemijska analiza potvrđuje kako su pripadale osobi koja je bila na Srednjem istoku, dakle i pokraj rijeke Jordan.

"Sve je jako znakovito"

- Nisam očekivao takve rezultate. Iznenadio sam se. Sve je jako znakovito - priznaje prof. Higham, kako danas piše list Repubblica. Jesu li to kosti Ivana Krstitelja? Naravno da se to ne može utvrditi sa sigurnošću, “ali mogućnost da jesu sada može i postojati”, priznaje Higham. Ako dodamo još jednu slučajnost, odnosno da su nađene na otočiću koji nosi ime Isusova krstitelja, Sveti Ivan, onda mašti nema kraja.

Londonski Times je napisao kako je u ovom slučaju skeptična znanost potpomogla, dala hranu vjeri. U Bugarskoj razmišljaju o podizanju posebne zgrade, svetišta, gdje će biti pohranjene kosti. O ruci koja je krstila Isusa sada možemo očekivati i novi roman Dan Browna ili nekog drugog autora koji u religijskoj povijesti traži inspiraciju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije