Lažni novci

Kovanice od 5 maraka se najviše krivotvore u BiH

Kovanice
23.07.2012.
u 09:35

Zanimljivo je da je otkrivena i 1071 lažna kovanica u apoenu od jedne marke

Centralna banka BiH nedavno je pustila u optjecaj nova izdanja novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 maraka.

Nove novčanice

Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšana kvaliteta papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitetu i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na razini najkvalitetnijih europskih novčanica. Novo izdanje ima i višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu CB-a BiH. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak - vrijednost apoena. Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine četiri milimetra, s prozorima. U prozorima niti se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju ovisno o kutu promatranja. Da je dodatna zaštita novčanica i kovanica konvertibilne marke i te kako potrebna, svjedoče podaci o krivotvorenjima u prošloj godini. Prema službenim podacima Centralne banke BiH, u 2011. godini registrirano je 7048 komada krivotvorenih novčanica i kovanica KM, što je za čak 84,1 posto više nego u prethodnoj godini. Ukupna vrijednost krivotvorenih novčanica i kovanica KM ipak je manja i iznosi 63.047 KM. To je za 13,3 posto manje u odnosu na 2010. godinu. Zanimljivo je da se bilježi pad krivotvorenja novčanica, ali i drastičan rast broja krivotvorenih kovanica bosanskohercegovačke valute.

Porast lažnih kovanica

Od ukupnog broja krivotvorina u prošloj godini registrirano je 1146 krivotvorenih novčanica KM, što je za 34 posto manje u odnosu na 2010. godinu. Vrijednost krivotvorenih novčanica iznosila je 38.100 KM. S druge strane, registrirano je 5902 komada krivotvorenih kovanica. Na godišnjoj razini riječ je o porastu od čak 182,1 posto. Vrijednost krivotvorenih kovanica u prošloj godini iznosila je 24.947 KM, što je skoro pet puta više u odnosu na prethodnu godinu. U pogledu apoenske strukture kovanica, najzastupljenija je krivotvorina najvrijednijih kovanica, onih od pet KM (4735 komada ili 80,3 posto), a od čega je 3979 komada zaplijenjeno prije nego što je dospjelo u optjecaj. Zanimljivo je da je otkrivena i 1071 lažna kovanica u apoenu od jedne KM, a očito je kako su krivotvoritelji računali da se u prometu na kovanicama tako male vrijednosti neće primjećivati razlika. U pogledu apoenske strukture krivotvorenih novčanica KM, najviše je otkriveno krivotvorenih novčanica u apoenu od 20 KM (591 komad), 50 KM (274 komada) te 10 KM (188 komada ili 16,4 posto). Naravno, jedan broj krivotvorina još nije otkriven.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?