REFORMA SUSTAVA

Kraće liječenje u kliničkim centrima, manje i postelja

operacija,portal
Igor Kralj/PIXSELL
18.09.2013.
u 08:36

Veliki financijski gubici tjeraju Ministarstvo zdravstva na reformu zdravstvenog sustava u FBiH

Ukupno ostvareni prihodi Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje u 2012. godini iznosili su 124,114.541 KM, dok su mu ukupno ostvareni rashodi bili 134,150.908 KM, čime je višak rashoda nad prihodima, prema njihovoj službenoj statistici nedavno pročitanoj pred zastupnicima federalnog Parlamenta, iznsio 10,036.367 KM. Spomenuti rashod nad prihodima po njihovu službenom tumačenju u cijelosti odnosi se na federalni fond solidarnosti, ali i duboke strukturalne probleme s kojima se godinama suočavaju zdravstvene institucije u FBiH.

Postojeći sustav liječenja, zaključuje Federalni zavod za osiguranje i reosiguranje, nije dobar i traži određene reformske aktivnosti u cilju racionalizacije pružanja zdravstvenih usluga, razvoju sustava za poboljšanje kvalitete i sigurnosti u pružanju zdravstvene zaštite i za akreditiranje zdravstvenih ustanova. Reforma uključuje i smanjenje broja bolničkih postelja, kao i skraćenje razdoblja liječenja pacijenata u velikim kliničkim centrima. Stopa zauzetosti bolničkih kreveta u FBiH je i dalje velika i prelazi iznos od 60 posto, a zauzetost postelja je najveća u kliničkim centrima, koji pružaju najsloženiju razinu bolničke zaštite s više od 20 posto, a najniža zauzetost postelja je u medicinskim centrima. Iako je u FBiH, kad se usporedi s bolnicama u EU, zauzetost bolničkih postelja mala, predstavnici zdravstvenih institucija traže da se ona smanji unutar velikih kliničkih centara.

U strategiji reforme zdravstvenog sustava FBiH napominje se kako je “nepostizanje skraćivanja dužine ležanja rezultat postojeće organizacije rada u bolnicama, nepostojanje sustava planiranja otpusta, nespremnost izvanbolničkih službi za pružanje odgovarajuće potakutne njege. Ističu kako je u većini zemalja prihvaćeno da je društveno i klinički nepoželjan dulji boravak u bolnici, te da se uvodi tzv. dnevna bolnica. Međutim, u FBiH to nije postala praksa. Stopa prijema u bolnicu je izuzetno niska u usporedbi sa zemljama EUa. U cilju prakticiranja pružanja usluga po principu dnevne bolnice, Ministarstvo zdravstva tražit će reformu zdravstvenog sustava FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?