Mostar

Krađa bakra bi mogla dovesti do kolapsa u Mostaru

Trafostanica
Marko Lukunić/PIXSELL
25.06.2013.
u 09:42

Trafostanice su na meti lopova koji riskiraju svoje živote, ali ugrožavaju i živote drugih s obzirom da zbog njihove krađe bez struje može ostati i bolnica

Kada je nedavno u intervjuu za Večernji list čelni čovjek mostarske policije Draženko Miletić izjavio kako je policija pronašla tonu i pol bakra, te da slučaj nije otkriven pao bi cijeli sustav opskrbe električnom energijom, bilo je jasno da je situacija zabrinjavajuća.

Lom sustava


Činjenica je i da drske lopove više nije strah ni za vlastiti život, s obzirom da su izloženi riziku od strujnog udara prilikom krađe trafostanica, a sve da bi bilo što zaradili od ukradenog bakra, a šteta koju čine je višestruka. 
O tome je izvještavao i FTV koji je objavio kako bi građani Mostara uskoro mogli ostati bez struje i vode ako se sadašnjim intenzitetom nastavi krasti. 
Mi smo kontaktirali JP Vodovod u Mostaru gdje su nam kazali kako su svjesni da ovakvi oblici krađe predstavljaju veliki problem, ali kako situacija još nije alarmantna, ali je treba stalno nadzirati. Kontaktirali smo i Elektroprivredu HZ HB kojoj ovakve krađe stvaraju još veće probleme i detaljno su nam objasnili problematiku ovakvog vida kriminala. - Proteklih godina smo se u više navrata susretali s problemom uništavanja trafostanica, i to ne samo u gradu Mostaru, nego na cijelom području djelovanja ovoga poduzeća, a razlog je krađa bakarnih dijelova koji se u njima nalaze.

Štete višestruke

Zbog toga se s vremena na vrijeme događaju prekidi u isporuci električne energije koji ponekad znaju trajati duže ovisno o mjestu i veličini trafostanice koja je onesposobljena. 
U konkretnom slučaju koji je spominjan u jučerašnjem Dnevniku 2 FTV nije riječ o trafostanicama u vlasništvu Elektroprivrede HZ HB, pa ga ne možemo ni komentirati. Inače, štete nanesene krađom, uglavnom bakarnih dijelova trafostanica, kreću se u rasponu od 2000,00 KM do 20.000,00 KM. U procjeni štete ponekad je veći iznos samih radova na sanaciji, nego otuđenoga materijala - ističu u Elektroprivredi. Šteta je daleko veća kada se zna da su u razdoblju prekida isporuke električne energije oštećeni, osim Elektroprivrede, i kupci koji se napajaju s dotične trafostanice, a posebice ako se radi o nekoj ustanovi ili instituciji koja ne smije ostati bez napajanja el. energijom.

Jednako ugroženi svi

Naravno, što je trafostanica veća i pokriva veće područje utoliko je i problem veći, kao i nastala šteta.

- Pravilo ne postoji i jednako su ugrožene velike i male trafostanice, u gusto naseljenim i manje naseljenim područjima. Posebnu poteškoću predstavlja činjenica da odgovorni u ovome poduzeću ne mogu sami stati ukraj ovoj specifičnoj vrsti kriminala, bez aktivnoga uključivanja policije i sudstva.

U našoj nadležnosti nije eventualno preventivno djelovanje, zaštita imovine i građana ili otkrivanje počinitelja. Mi možemo interno zaštiti naše objekte koliko nam to zakonski propisi dopuštaju, dok je sve ostalo izvan nadležnosti poduzeća.

Nadamo se kako će odgovorni poduzimati efektnije mjere kako se u budućnosti ovo ne bi događalo, a posebno da situacija ne bi eskalirala i prouzročila veće kvarove, a time i duža razdoblja bez isporuke el. energije - kazali su nam u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije