Povijesna odluka

Kralj Abdullah popustio, Arabijke će na izborima imati pravo glasa

Abdulah
AFP/PIXSELL
26.09.2011.
u 07:42

Iako u Saudijskoj Arabiji nije bilo demonstracija kralj je pod velikim pritiskom i mora dopustiti promjene kako bi sačuvao monarhiju

Posljednji svjetski bastion koji je opstajao u uskraćivanju prava glasa ženama podlegao je demokraciji. Saudijska Arabija odobrila je ženama pravo glasa na sljedećim izborima.

Na taj povijesni potez saudijski kralj Abdullah se odlučio kada je u obzir uzeo studiju muslimanske povijesti koja je pokazala kako su žene sposobne, kako javlja Telegraph, racionalno razmišljati i donositi odluke. - Muslimanske žene u našoj su povijesti pokazale stavove koji izražavaju pravilna mišljenja i savjete – objasnio je kralj svojim savjetnicima.

Iako na Bliskom Istoku prava žena uvelike zaostaju za ostatkom svijeta, Saudijska Arabija bila je jedina zemlja s tog područja koja se isticala nazadnim stavom prema ženama. Uskraćene su im osnovne slobode pa tako žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju voziti automobil niti smiju napustiti zemlju bez dopuštenja muškog skrbnika.

Ipak, čini se kako ni kralj Abdullah nije imun na "klimu" veće otvorenosti i slobode koja je zahvatila Bliski Istok. Iako u Saudijskoj Arabiji nisu izbile demonstracije kao u drugim zemljama tog područja kralj Abdullah našao se pod velikim pritiskom reformi kako bi monarhija opstala.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?