ZBOG UŠTEDA

Kreće val prosvjeda zbog smanjenja plaća

Sarajevo neredi navijači (1)
Leo Tatić
27.03.2012.
u 09:35

Pred sudom 3000 tužbi protiv BiH zbog nezakonitog obračuna plaća

Granična policija prva je državna institucija čiji bi zaposlenici zbog najave smanjenja osnovica za obračun plaća mogli stupiti u štrajk. Svevlad Hoffmann, pomoćnik predsjednika Sindikata Granične policije BiH, upozorio je jučer da je najava ministra financija i trezora BiH o smanjenju plaća za pet posto apsolutno nezakonita, jer se krši s osnovnim odredbama Zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Upravni odbor Sindikata Granične policije održao je jučer sjednicu na kojoj je odlučio koristiti sve oblike sindikalne borbe sukladno važećim propisima. Upravni odbor je proglašen štrajkačkim odborom, koji će pratiti sve daljnje aktivnosti u vezi s ovim slučajem, a ovisno o razvoju situacije ovlašten je donijeti i odluku o stupanju u štrajk. - Prosječna plaća policajca u Graničnoj policiji BiH iznosi 648 KM, što je minorno, s obzirom na dužnost koju obavlja, kazao je Hoffmann.

Predsjednik Sindikata Predrag Crnogorac kazao je da je i trenutačno stanje s plaćama policijskih djelatnika na državnoj razini neprihvatljivo. Objasnio je da bi realno smanjenje plaća bilo 31 posto, a ne pet posto, jer osnovica za plaće nije mijenjana od 2008. godine. - Usporedbe radi, policijski djelatnici na federalnoj i županijskoj razini imaju 30 posto veću plaću od nas - kazao je Crnogorac. Slična upozorenja o stupanju u štrajk uskoro bi mogla doći i od zaposlenih u UNO-a i drugim državnim institucijama, uključujući i državna ministarstva. Najavljeno smanjenje plaća za pet posto moglo bi obuhvatiti sve policijske i državne djelatnike u institucijama BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?