INSPEKCIJA

Kreće velika akcija u tvrtkama zbog provjere rada na crno

inspekcija
VL FOTO
07.09.2011.
u 09:12

Veliku Akciju provjere rada na crno po tvrtkama osiguravat će i djelatnici policije MUP-a Federacije BiH

Idući tjedan inspekcijske službe kreću u pojačani nadzor rada na crno na prostoru čitave Federacije BiH. Pojačani inspekcijski nadzor trebao bi na temelju odluke platformaške vlasti u Federaciji BiH krenuti 12. rujna i trajati sve do 28. listopada ove godine. U tom razdoblju, kako je zaključila platformaška Vlada u Federaciji BiH, treba provesti oko 8.500 inspekcijskih nadzora.

Oštećeni proračuni

Oni će biti usmjereni na kontrolu zakonitosti angažiranja zaposlenih, isplatu plaća i nadzor predaje konačnog obračuna, kao i na uplate doprinosa i proces fiskalizacije. Nositelj provođenja pojačanog nadzora rada na crno je Federalna uprava za inspekcijske poslove, a u aktivnosti će biti uključene županijske uprave za inspekcijske poslove i mjerodavna tijela za inspekcije u sastavu županijskih ministarstava, Porezna uprava FBiH, Federalni i županijski zavodi za zapošljavanje, Jedinica za potporu FMUP-a, Ministarstvo sigurnosti BiH (Odjel za strance) te Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. Na temelju analiza zbog rada na crno proračun Federacije BiH godišnje gubi oko 250 milijuna KM. Posljednji statistički pokazatelji otkrivaju da svaki treći radnik u BiH radi na crno. Prema podacima entitetskih i državnog Zavoda za statistiku, više od 240 tisuća radnika nije prijavljeno. Zbog rada na crno najviše gube zavodi za mirovinsko osiguranje i zdravstveni fondovi. I same institucije vlasti svojim odlukama su kumovali da se rad na crno razvije kao endemska bolest. Kako bi pomogle tvrtkama koje se nalaze u financijskim dubiozama, entitetske su vlade prije pet godina donijele odluku o reprogramu dugova kojim su obuhvaćeni i doprinosi za radnike.

Manje mirovine

Vlade RS-a i FBiH odobrile su odgođeno plaćanje dugova na sedam godina i uplate za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U RS-u kompanije koje svoja dugovanja prema mirovinskom fondu izmire oslobođene su plaćanja kamata. Tvrtke iz FBiH, koje izmire dugovanja prema mirovinskom, dobivaju popust u visini i do 70 % duga. Na kraju prijedlog rezultira činjenicom da će zbog ponuđenih olakšica radnici na kraju imati manje mirovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?