Švedska

Kriminalci: Draži nam je zatvor nego elektronička narukvica

Zatvor
Arhivska fotografija
Autor
Zorana Bajt
14.06.2010.
u 17:24

Nekoliko stotina švedskih kriminalaca koji su bili na slobodi s elektroničkim narukvicama tražilo je da ih se vrati u zatvor.

Osuđeni kriminalci u Švedskoj radije biraju zatvor nego da nose elektroničku narukvicu za nadzor. Većina ih je rekla da imaju bolji društveni život u zatvoru nego na ograničenoj slobodi s narukvicom, objavio je švedski portal na engleskom jeziku The Local.

– Unatoč mnogobrojnim pravilima ponašanja u zatvoru, mnogi zatvorenici smatraju da imaju kvalitetniji socijalni život nego na slobodi sa stalnim nadzorom uz pomoć elektroničke narukvice – izjavila je Lena Mellström-Bäckman, socijalna radnica u službi koja se brine za privremeno puštanje osuđenika na slobodu. Švedske su vlasti prošle godine 5309 zatvorenika dale mogućnost da izaberu između zatvora i nadzora elektroničkom narukvicom. Od tog broja 3940 izabralo je narukvicu, ali je poslije nekoliko stotina zatražilo da se ipak vrate u zatvor.

Sustav elektroničkog nadzora patentirala su 60-ih godina prošlog stoljeća braća blizanci Kirkland i Robert Schwitzgebel, znanstvenici sa sveučilišta Harvard. U sudskoj praksi elektronički je nadzor prvi put primijenjen 1983. u Sjedinjenima Državama. Oko 130.000 zatvorenika u SAD-u nadgleda se narukvicama. (zb)

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije