POZADINA

Kroz reviziju branitelja mijenja se povijest rata

branitelji
Dalibor Urukalović/24sata
20.02.2011.
u 14:34

Prvi na udaru našli su se hrvatski branitelji koji su se iz RH prijavili u BiH

Rad revizijskih timova Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata uz svu učinkovitost iskoristio se i za donošenje spornih odluka o smanjenju invalidnina. Posebno sporna bila je odluka da se hrvatski stradalnici praktično prvi nađu na udaru revizijskih timova.

Prvi na udaru

Naime, revizija je najprije krenula prema osobama koje su se posljednje prijavile za ostvarivanje ovih prava. Radi se, naime, o tome da se dio branitelja nakon skidanja s prava iz Hrvatske tek tada prijavio u BiH čime su ujedno postali posljednji na popisima, ali prvi na udaru spomenutog ministarstva. Tako je u središnjoj Bosni, gdje je stradao najveći broj Hrvata u BiH tijekom rata, došlo do smanjivanja ili isključivanja iz prava Hrvata koji su se nalazili u logorima Armije BiH. Na taj je način nekoliko bugojanskih branitelja, koji su proveli više mjeseci u zloglasnim logorima, smanjena invalidnost čime se praktično nastoji promijeniti i povijest o proteklome ratu u BiH. Naime, u jednome slučaju je stradalniku smanjena invalidnost na svega 20 posto samo zato što je netko u revizijskome timu procijenio kako je tijekom rata bio u zatvoru a ne u logoru Armije BiH u Bugojnu. Činjenica je kako se i na ovaj način umanjuju prava hrvatskih stradalnika koji bi se, da se provede još jedna revizija, vjerojatno našli na popisu hrvatskih vojnika koje su tijekom rata bili u civilnome pritvoru ili pak na odmoru u vrijeme “logorovanja”. Zanimljivo je da o svim dosadašnjim rezultatima spornih revizijskih timova uopće nisu izvješćena županijska ministarstva, ali primjerice niti kolege iz Hrvatske gdje nemali broj stradalnika također ostvaruje različita prava.

Višegodišnji posao

Nakon završetka rada revizijskih timova, dokumentacija ili ocjena neće biti konačna za donošenje odluke o brisanju određene osobe iz stečenih prava. Konačan sud davat će tim za koordinaciju unutar Federalnog ministarstva za pitanja i invalida branitelja. Broj branitelja koje bi trebalo provjeriti je iznimno velik, a svaki od članova revizijskoga tima trebao bi provjeriti 2160 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?