Pakistanka Asia Bibi

Kršćanku Asiju osuđenu na smrt spasit će Madrid

Asia Bibi (1)
AFP/ DGPR/Pixsell
26.12.2012.
u 12:00

Osuđena je na smrt jer je, kao kršćanka, “zagadila” bunar vadeći iz njega vodu, a potom su je muslimanke optužile da je vrijeđala proroka Muhameda

Pred sam Božić, priča o obitelji Asije Bibi, pakistanske kršćanke koja u zatvoru čeka smrtnu kaznu, ipak se pokreće s mrtve točke. Španjolska je, naime, spremna njezinoj obitelji, suprugu i petero djece, odobriti azil, ali i dodatno “pritisnuti” vladu u Islamabadu da oslobodi Asiju osuđenu zbog blasfemije. Sudbina ove nesretne 41-godišnje kršćanke izazvala je zgražanje svjetske javnosti jer bi to bila prva žena u povijesti Pakistana pogubljena zbog vrijeđanja proroka Muhameda. Naime, tijekom srpnja 2009. Asia je radila na jednoj farmi zajedno s desetak muslimanki, a rečeno joj je da donese vode iz obližnjeg bunara.

Imam “zapalio” selo

Kada se vratila s vodom, nekoliko muslimanki odbilo ju je piti jer kršćane, među njima i Asiju, smatraju nečistima. Ujedno, optužile su je da je vađenjem vode iz bunara “zagadila” vodu koju su do tada pile. Kada su se vratile u selo, muslimanke su otišle do lokalnog hodže i optužile Asiju da je govorila pogrdno o proroku Muhamedu. Samo sat ili dva kasnije, mnoštvo se okupilo pred njezinom kućom. Izvukli su Asiju, njenog supruga i njihovu djecu van i počeli ih divljački tući. Od linča ih je spasila policija koja je stigla na mjesto nereda. No ujedno su uhitili nesretnu ženu i podigli protiv nje optužbu zbog vrijeđanja proroka. Godinu dana provela je u zatvoru dok ju lokalni sudac nije osudio na smrt vješanjem, a njezinu obitelj na kaznu u iznosu od oko sedam tisuća kuna, što je u ruralnom Pakistanu novac za koji se radi godinama. Odluku je potvrdio i viši sud Lahorea, a Asia Bibi prebačena je u islamabadski zatvor gdje čeka odluku na žalbu o izvršenju kazne koju će donijeti pakistanski vrhovni sud.

Na noge se odmah digao gotovo čitav svijet, organizacije za ljudska prava podnijele su tužbe međunarodnom sudu, papa je zatražio od Pakistana promjenu zakona o blasfemiji i puštanje Asije na slobodu. I unutar Pakistana dio visokih političara zatražio je milost za nesretnu ženu. Unatoč svemu ovome, lokalni imam zaprijetio je da će, bude li Asia oslobođena, “narod uzeti pravdu u svoje ruke”. Da njegove prijetnje nimalo nisu bezazlene govori i činjenica kako su, zbog podrške Asiji, do sada ubijeni Salman Taseer, guverner provincije Punjab kojega je ustrijelio vlastiti čuvar, ali i pakistanski ministar manjina Shahbaz Bhatti, jedini kršćanin u pakistanskoj vladi. Istovremeno, obitelj Asije Bibi redovito je premlaćivana u njihovu selu.

Akcija će uroditi plodom

– Pritiskom međunarodne zajednice, Asia može biti oslobođena. Mi više nismo sigurni u Pakistanu i molim španjolsku vladu i narod Španjolske da izvrše pritisak na vladu Pakistana kako bi Asia napokon bila slobodna – zavapio je Asiq Mashi, suprug Asije Bibi, koji se sastao u Madridu sa zamjenikom španjolskog ministra vanjskih poslova. Da bi ova akcija napokon mogla uroditi plodom, i da bi Asia mogla biti puštena da emigrira u Španjolsku, govori i slučaj Rimshe Masih, četrnaestogodišnje djevojčice optužene za spaljivanje Kur’ana, koja je oslobođena kazne nakon što je međunarodna zajednica ustala protiv pakistanskog suda.

– Nadam se da će i Asia biti oslobođena i da će ova mora koju prolazimo napokon biti završena – nada se Asijin suprug.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije