69. večeri poezije

Aleksa Šantić nije lokalni pjesnik, on je više od toga

santiceve4_nnn_bih_16092015
17.09.2015.
u 06:15

Šantićeve pjesme 
su se prevodile na razne jezike i mjesto im je u svim lektirama

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", Gradskog odbora Mostar, i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle" Mostar, otvoreno je 96. izdanje kulturne manifestacije Šantićeve večeri poezije.

Čudesna poezija

Aleksa Šantić je pjesnik, umjetnik, poeta, velikan suvremenog doba i čovjek koji je svojim djelima i porukama mira i suživota zadužio ne samo Mostar nego i Bosnu i Hercegovinu, pa čak i regiju, riječi su koje su se na ovoj večeri ponavljale više puta. Održavanje Šantićevih večeri poezije je prigoda da se sjetimo jednog od najvećih mostarskih, ali i europskih pjesnika uopće, donosi Večernji list.

- Kako je pisao Šantić, kako je pisao o sreći i tuzi i boli, kako je on doživio i doživljavao taj svijet oko sebe, to je čudesno - kazala je poznata srbijanska glumica Vesna Čipčić. Ova manifestacija, prema riječima organizatora, je od velikog značaja koja čuva, gradsku kulturu, kako Srba tako i svih Mostaraca. Kao jedan od najznačajnijih pisaca na našim prostorima koji je svojim djelima isticao ljubav prema svome narodu i svojoj zemlji, Šantić zaslužuje posebno mjesto u književnosti, ali i školstvu, poručuju organizatori.

- Šantićeve pjesme su se prevodile na razne jezike i mislim da nezasluženo zauzima mjesto nekog lokalnog pjesnika iako u nekim školama u regiji se zaista uče njegove pjesme. Mislim da bi to trebala biti obvezna literatura u svim školama - kazao je predsjednik SPKUD 'Gusle' Mostar Radislav Tubić.

Pet dana kulture

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije traju do 20. rujna, a nastavljene su sinoćnjom izvedbom monodrame "Oscar i mama Rose" u izvedbe Vesne Čipćić.

Tako će, kako je najavio potpredsjednik Gradskog odbora 'Prosvjeta' Ranko Čvoro, biti svakog dana kroz petodnevnu manifestaciju, kroz koju će se, od 15. do 20. rujna, govoriti o životu i djelu velikog mostarskog poete.

"Glavna poruka je svakako da, bez obzira u kako teškim vremenima radili, trebamo očuvati kulturu koja je u Mostaru", kazao je Tubić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije