Džumhur vs Andrić

Andrićeva umjetnička vrijednost je neosporna

Studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru
11.12.2015.
u 07:00

Ivo Andrić je u pojedinim krugovima osporavan, u smislu da je u svojim književnim djelima bio preoštar prema Bošnjacima

"Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i sigurno jedan od najvećih pripovjedača na južnoslavenskim prostorima, dok je Džumhur također veliko ime i najveći putopisac na istim prostorima. Postoje neka etablirana mišljenja o ovim autorima kojima se Pirić suprotstavlja i otvara svojevrsnu raspravu. On želi na drukčiji način publici približiti njihov opus", kazao je Ibro Rahimić, direktor IC tiskare na predstavljanju knjige "Mogućnosti čitanja teksta - Studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru", autora Alije Pirića.

Rahimić je dodao kako je Ivo Andrić u pojedinim krugovima osporavan, u smislu da je u svojim književnim djelima bio preoštar prema Bošnjacima, te da autor drukčije pristupa tom problemu.

"Alija Pirić na drukčiji način to iščitava. On umjetnički prilazi tematici i opisivanju likova iz Andrićevih djela i to je poseban način približavanja Andrićevom djelu, da ne kažem otupljivanje drukčijih stavova i mišljenja. Ne bih stavljao autoru riječi u usta, ali ono kako sam ja iščitao Pirićevu knjigu, on smatra da je Andrićeva umjetnička vrijednost neosporna, a o nekim drugim stvarima se može polemizirati", zaključio je Rahimić.

Sam autor je dodao kako svojom knjigom ne želi poslati neku posebnu poruku, osim da se svako književno djelo može tumačiti na više načina.

"Kao što i samo ime knjige govori, postoji više mogućnosti čitanja teksta. Za svaku mislim da je valjana ako je, naravno, potkovana teoretski, dakle, ako je to čitanje akademski i teoretski valjano. Ja ne eliminiram ni jedan pristup, samo nudim jedan način čitanja, u ovom slučaju djela Ive Andrića", kazao je Pirić.

Po njegovim riječima, Andrić i Džumhur nisu se slučajno našli u istoj knjizi. "Andrić je bio prijatelj Zukinog oca, koji je u staroj Jugoslaviji bio vojni hodža u Beogradu. Andrić je dolazio kod Zuke i jedini predgovor koji je Andrić napisao bio je predgovor za Zukinu zbirku putopisa 'Nekrolog jednoj čaršiji'", kazao je Pirić.

Pored te poveznice, po Pirićevim riječima, Džumhur i Andrić dijele dosta poetičkih vrlina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije