Nova izdanja

Ante Šimić svoju četvrtu knjigu posvetio povijesti i životu Roma u Jablanici

07.06.2016.
u 07:00

Jedan od najdugovječnijih kroničara života u Jablanici, gradiću na sjeveru Hercegovine, Ante Šimić, nedavno je objavio svoju novu, četvrtu po redu, knjigu naziva “Romi u Jablanici”. Kao što i sam naslov sugerira, ova knjižica na pedesetak stranica ilustriranih fotografijama govori o životu i povijesti romske nacionalne manjine na toj mikrolokaciji.

Šturo i nedovoljno

Prema Šimiću, Romi su se u Jablanicu naselili iz obližnjeg Ostrošca koje je počelo s izgradnjom akumulacije Jablaničkog jezera. “Sve što je do sada rečeno o Romima iz Jablanice bilo je šturo i nedovoljno. Zbog toga sam prelistao svoje zabilješke o općini Jablanica, osvježio sjećanja i razgovarao s Romima u naselju Bokulja, sve u cilju potpunijih podataka o njima. Tako sam svoju četvrtu knjigu o općini Jablanica posvetio Romima jer su oni dio naših sugrađana koji su udarili pečat razvoju naše općine”, zapisao je Šimić.

Nema diskriminacije

Romi se nisu svađali sa svojim sugrađanima, nisu se bavili krađama već svojim poslovima. Popravljali su kišobrane, izrađivali posuđe za vodu, pravili tepsije, izrađivali oluke, bačve, lončanice, oštrili noževe...

Procjene su da romska populacija u Jablanici trenutačno ima 99 stanovnika. Anketa je provedena 15. 3. 2015., a obuhvaćeno je 11 romskih obitelji, 38 članova i 27 djece. Devedeset posto Roma dogovorilo je da ima vodovod u stanu, kuhinju, kupaonicu i struju. Sedamdeset posto Roma vlasnici su svojih stanova, a čak 97 posto izjasnilo se da ne bi napustilo BiH. Svi Romi izjasnili su se da nisu diskriminirani te da 23 posto njih koristi narodnu kuhinju, a 74 posto socijalnu zaštitu. Anketa pokazuje da 24 posto Roma ima osnovnu školu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije